`Documenten Fireworks vernietigd'

De gemeente Enschede en het bureau Milan van het ministerie van Defensie hebben voor hen belastende stukken over de vuurwerkramp in Enschede vernietigd. Advocaat G. Meijers van directeur W. Pater van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks doet daarvan donderdag aangifte bij het openbaar ministerie.

De raadsman heeft deze informatie van een direct betrokkene, zegt hij. ,,Als deze informatie klopt, is het waarschijnlijk dat deze stukken ontlastend materiaal kunnen bevatten voor mijn cliënt en mede-directeur R. Bakker. Het is logisch dat de stukken die zijn vernietigd, bezwarend zijn geweest voor degenen die de stukken hebben laten verdwijnen.''

Bij de vuurwerkramp in Enschede kwamen vorig jaar mei 22 mensen om en raakten honderden mensen gewond. De fatale explosies vaagden een hele woonwijk weg.

Het OM verdenkt de twee directeuren van S.E. Fireworks van brand door schuld en het overtreden van de milieuwetten. Op 1 juni gaven de advocaten van de directeuren al tijdens een pro forma-zitting bij de rechtbank in Almelo aan dat volgens hen het onderzoek van justitie ver onder de maat is gebleven. Zo heeft het OM en het politieteam helemaal geen onderzoek gedaan naar aanwijzingen dat er misschien sprake is geweest van sabotage, waarna de fatale explosies bij S.E. Fireworks plaatsvonden. Officier van justitie H. Stam gaf tijdens deze zitting aan dat hij het ontstaan van de brand niet van belang vindt, voor de zaak tegen Pater en Bakker. De twee directeuren staan terecht, meent hij, voor de gevolgen van de brand en hoe die gevolgen hebben kunnen ontstaan.