BOEKEN

52 Zondagen wandelen & lunchen

Een zeemansroute langs de kaaien in Antwerpen, `klimmen en dalen op een `terpenwandeling' door Dokkum en zwerven in Domburg langs de plekjes waar Piet Mondriaan en Charley Toorop schilderden. 52 Zondagen wandelen en lunchen in Nederland en Vlaanderen beschrijft soms wandelingen in mooie oude steden en dorpen en soms ook langs het strand of in natuurgebieden. Na een `vermoeiende' tocht wacht na elke wandeling een restaurant, brasserie, grand café, wijnbistro of gewoon een eet- en drinklokaal. Behalve adressen in het westen worden er in deze gids ook plaatsen genoemd waar de meeste wandelaars toch snel aan voorbij zouden gaan: Amerongen, Delden, Doesburg, Elburg vesting, Otterlo, Slochteren. En wie op zondag iets eerder opstaat, kan bij onze zuiderburen ook in Antwerpen, Damme, Gent, Knokke Heist, Leuven, Mechelen en Tongeren wandelen en daarna natuurlijk aan een Belgische lunch. Jammer alleen, dat het boekje net te dik is voor de binnenzak.

*52 Zondagen wandelen & lunchen, uitg Mo'Media ƒ34,25 ISBN 90 5767 059 3.

Wijn

De auteur van Wijn-Stijlen en Smaken heeft jarenlang als columnist gewerkt voor de Evening Standard en dat bevordert de helderheid van zijn betoog. Alle overbodige kreten en uitwerkingen die een beginnend wijnliefhebber zo van slag kunnen brengen, laat hij achterwege. Recht op zijn doel af leert hij de lezer wijn te beoordelen op een aantal wezenlijke criteria: de smaak van wijn (druivenrassen, herkomst, de hand van de wijnmaker) en de stijl van de vele typen wijn. Wie dit boek leest, hoeft nooit meer te denken dat wijn moeilijk of eng is en ook niet meer te suggereren dat wijn bla bla is wanneer hij er zelf (nog) niets van weet. Goed geïllustreerd met foto's van Alan Williams.

*Wijn-Stijlen & Smaken, Andrew Jefford. Vertaling: Addy Kaiser. ISBN 90-6097-563-4. Euro 23.70

New York

`De straten kloppen weer van verwachtingen en beloftes', als we het oververhitte taalgebruik mogen geloven van de New York winkel- en restaurantgids, de nieuwste in een serie stedengidsen die Mo'Media in (matige) vertaling heeft uitgebracht. Heel handig is de indeling in wijken met heldere kaarten erbij, evenals de index op zowel soort winkel als op naam, en de lijst met websites. Minder handig voor in je tas is het formaat, namelijk kleine stoeptegel met ringband. De Amerikaanse samenstelster Zahra Sethna heeft de circa tweehonderd adressen, variërend van chic tot sjofel, bij elkaar gebracht, met per wijk een summiere introductie. Met haar gids in de hand kun je je rond eten en blut kopen al is het de vraag of de Nederlandse bezoeker echt wil weten waar je tweedehands kleding per kilo kunt kopen.

*Winkel- & restaurantgids New York, Uitg. Mo'Media, ƒ28,50. ISBN 90-5767-055-0

Geniet van je tuin

Charlie Dimmock is Engelands beroemdste tuinierster. Zij presenteert het populaire BBC-programma Ground Force, waarbij oubollige tuinen in korte tijd omgebouwd worden tot modieuze patiotuinen. De verdienste van Dimmock is dat ze tuinieren ontdoet van het gezapige imago en presenteert als snel, jong en spannend. Haar populariteit ontleent ze voor een groot deel aan haar uiterlijk en vooral aan haar eeuwige ruimhangende T-shirt, waarin haar borsten vervaarlijk over het televisiescherm zwaaien. Ook Dimmocks boeken zijn in Engeland razend populair. Haar eerste tuinboek is nu in het Nederlands vertaald. Voor de (mannelijke) fans van Charlie is het verplichte kost, want op de meeste foto's zijn geen vijvers, bomen of vaste planten te zien, maar vult het décolleté van Charlie Dimmock het beeld. Over tuinenieren komt de lezer niet veel te weten, maar de knutselaar die graag tuinsculpturen maakt van oude messen en vorken, of mozaïeken van oude wijflessen, kan met dit boek uit de voeten.

*Geniet van je tuin; Iedereen kan tuinieren, Charlie Dimmock. Kosmos-Z&K uitgevers. ISBN 90-215-9554-0. Gebonden, 240 pagina's, ƒ50,50

Organische architectuur

`Mens en natuur als inspiratiebron voor het bouwen', staat in de ondertitel van Organische Architectuur. In Nederland oogstte eind jaren tachtig het `organische' ontwerp van het ING hoofdkantoor door Alberts & Van Huut veel lof. Dit ontwerp komt ook aan de orde in het boek, evenals het gebouw van de Gasunie van dezelfde architecten. Van der Ree begint met een beknopte beschrijving van de architecten die hij onder het begrip `organisch' rangschikt (o.a. Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Victor Horta, Eero Saarinen). In het tweede gedeelte gerangschikt naar land, foto's en plattegronden van de belangwekkendste ontwerpen met een korte beschrijving van het gebouw. Je zou bijna willen wonen in de koeienstal die in België is gebouwd door Eric Furnémont. De eigenaren streven een biologische werkwijze na.

*Organische Architectuur, Pieter van der Ree, Uitg Vrij Geestesleven, Zeist 2000 ƒ69,50

Een gastronomische reis

MoMo, kok en restauranthouder Mourad Mazouz, houdt onmiskenbaar van zijn geboorteland Algerije en de twee andere landen in de Maghreb, Marokko en Tunesië. Hij schrijft er lyrisch over in het naar hem en zijn Londense restaurant genoemde Momo. Mazouz laat de lezer kennismaken met de lokale keukens en eetgewoonten. De verschillende keukens hebben gemeenschappelijke elementen, maar kennen ieder ook hun eigen door de geschiedenis bepaalde invloeden. De Tunesische kookkunst heeft Italiaanse invloeden ondergaan, in de Marokkaanse zijn Spaanse trekjes te bespeuren en de Algerijnse heeft Turkse en Franse inspiratiebronnen. Eenvoudige en bewerkelijke, traditionele en moderne recepten geven de mogelijkheid iets van de sfeer van Noord-Afrika, die de prachtige fotografie oproept, zelf te proeven.

*Momo, Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije, Mourad Mazouz. Uitg Schuyt & Co/Novib, ISBN 90-609-7577-4, ƒ73,16