ANTI-GRIEPIJSJE

Joop van Eerden uit Castricum

Verkoopt: ijsjes van eigen vinding

,,Ik ben altijd melkboer geweest, maar de zuivel aan de deur liep terug. De meeste mensen werken overdag. Ik trof steeds vaker niemand thuis. Ik heb eerst nog een zuivelwinkel gehad, later dacht ik: ik ga iets doen met ijs. In Castricum kon ik een ijssalon kopen; het vak heb ik van de vorige eigenaar geleerd. Inmiddels heb ik ook een zaak in Heemskerk – voor mijn dochter en vrouw – en mijn zuster staat in de ijssalon in Alkmaar.

,,Op het gebied van gezonde ijsjes heb ik momenteel alleen nog ijs voor diabetici en sojaijs voor mensen met een koemelkallergie. Vorig jaar had ik een antigriepijsje, dat ik in samenspraak met een homeopathische drogist uit de straat ontwikkeld heb. Er zaten bietenrood, neusdruppels en nog een stuk of acht middeltjes tegen verkoudheid in.

,,Voor mijn zaak werden die ijsjes te duur. Datzelfde gold voor mijn apenbroodijs, dat ik ook niet meer heb. Ik heb wel asperge-ijs met witte wijn op het moment, koekjesdeegijs en appeltaartijs, beide favoriet bij vrouwen en kinderen, en dropijs. Dat laatste zie je ook wel elders, maar ik maak het dropijs van droptoffees en dat doet niemand. Ik kook de toffees tot ze smelten en doe ze dan door de ijsmix. Dat ik eerst alle papiertjes eraf moet halen is wel een nadeel. Ik heb de fabrikant gevraagd of ik ze niet zonder wikkel kon kopen, maar dan zou het productieproces speciaal voor mijn toffees stilgelegd moeten worden.

,,Ik wil volgend jaar ook ijs gaan maken met Fisherman's friend. Dat hete en koude moet een apart effect geven. Ik heb lol in het verzinnen van nieuwe ijsjes. Soms komt een klant ook wel met iets nieuws. Die heeft dan een lekker ijsje gehad tijdens de vakantie. Nou, daar begin ik niet aan, hoor: op vakantie is ijs altijd lekkerder. Namaken doe ik ook niet. Ik wil gewoon mijn eigen smaken.

,,De naam Marx o'Larry's komt van Marco en Lars, twee vrienden die de zaak gestart zijn in Alkmaar. Ik heb de naam overgenomen, omdat hij wel tot de verbeelding sprak. Veel goede ijsmakers hebben twee namen: Ben & Jerry, Häagen Dasz. Veel mensen denken ook dat wij een Amerikaans concern zijn. Gisteren belde iemand me. Spreek ik met het hoofdkantoor, vroeg die persoon. Ik heb maar ja gezegd.''

    • Chris van de Wetering