ALLES PUUR NATUUR

Anita Korevaar (26) uit Ottoland

Verkoopt: zelfbereid biologisch ijs

,,Vorig jaar ben ik met ijsmaken begonnen. De boerderij levert steeds minder op. We kunnen wel wat extra inkomen gebruiken. In de Alblasserwaard heb je veel fietsers. Het agrotoerisme is hier sterk in opkomst. Sommige boeren stellen hun erf open voor de dagjestoeristen of ze organiseren kinderfeestjes op de boerderij. Kaas, boter, melk en eieren worden hier al volop verkocht, maar ijs was er nog niet. Zo kwam ik op biologisch ijs, roomijs gemaakt van onze eigen melk, met aardbeien van het land en andere verse producten, die ik zelf samenvoeg in de ijsmachine.

,,Ik was altijd al iemand die uit eten ging voor het toetje. Ik proef nu alleen kritischer en wat opvalt is dan dat veel restaurants nogal wat slagroom door hun ijs kloppen om de smaak van het vaak matige ijs te verbloemen. Bij mijn ijs hoeft dat niet: dat is van zichzelf vol van smaak.

,,Op de boerderij heb ik nooit veel gewerkt. Mijn man is de boer, ik ben eigenlijk chauffeur van beroep, net als mijn vader en mijn broer. We hadden thuis een eigen bedrijf. De ondernemerszin zit er dus wel in. Ik heb een cursus gedaan in de ambachtelijke bereiding van ijs en ik ben bij een aantal restaurants in de buurt langs gegaan, om te vragen of ze belangstelling hadden voor mijn ijs. De meeste restaurants vinden het leuk streekproducten op de kaart te zetten, maar ze wilden het ijs natuurlijk wel eerst proeven. Het was een gok of ik de investeringen eruit zou krijgen: ik heb een ijsmachine aangeschaft en het winkeltje netjes betegeld, om aan de hygiënevoorschriften te kunnen voldoen.

,,Ik moet het vooral hebben van de restaurants waaraan ik lever, maar ik verkoop ook aan particulieren. Met mooi weer zet ik een bord langs de weg – we wonen aan een fietsroute. Ook sta ik veel op braderieën. De dorpelingen uit Ottoland hebben eerst een tijdje de kat uit de boom gekeken. Dat heb je hier als je van buiten komt – we komen uit Giessenburg, waar we weg moesten wegens de Betuwelijn. Daarna kwamen ze eens proeven op een braderie. `Toch wel lekker', hoor je dan.''

    • Chris van de Wetering