ALLES MINDER

Piero La Vecchia uit Almere

Verkoopt: Italiaanse ijsjes

,,Ik heb gewerkt in het Hilton Hotel, het Okura Hotel, het Amstel Hotel en in Krasnapolsky. Ik heb twee Italiaanse restaurants gehad en een Italiaanse delicatessenzaak, maar nu verkoop ik ijs. Al twintig jaar. Ik heb een bus en een Vespa-karretje, waarmee ik op verschillende plekken in Amsterdam sta: op de Dam, bij het Rijksmuseum, op het Stationsplein of bij het veer in Amsterdam-Noord. We loten om de plaatsen.

,,Vroeger verdiende ik er een goede boterham aan. Ik kon elk jaar op vakantie en hield nog geld over. Tegenwoordig is alles minder. Ik ben vier jaar geleden voor het laatst in Italië geweest, omdat mama 95 werd. Ik kan me geen vakantie meer permitteren. Dat komt door de concurrentie. De mensen komen tegenwoordig likkend aan een softijsje het Centraal Station uit. Op de Dam is het niet veel anders. Overal in de Kalverstraat kun je nu ijs kopen.

,,Op mooie dagen zeggen mensen wel eens: goede plek, mooi weertje, lekker verdienen joh. Maar ze vergeten dat het in Nederland elf maanden slecht weer is; met een beetje geluk hou je het net een maand warm en droog. Maar ik heb geduld met de mensen, hoor. Ik probeer altijd beschaafd te blijven. De ene keer kopen ze een klein ijsje, de volgende keer vragen ze je voor een feestje met 1.200 mensen. Als mensen een servetje komen vragen, dan krijgen ze dat en als ze de weg willen weten, dan wijs ik ze die.

Ik betrek mijn ijs van een Nederlandse firma in Italiaans ijs. Je hebt in Nederland nog maar weinig ijscomannen die hun eigen ijs bereiden. In Palermo, waar ik vandaan kom, is dat wel anders. Elke ijsverkoper maakt er zelf ijs. Van natuurlijke producten, verse aardbeien en bananen en echte espresso voor gelato café. Als jongen heb ik nog bananen gesneden voor een ijssalon. Nederland is veel meer een geïndustrialiseerd land, waar vooral fabrieksijs wordt verkocht. Nederlanders zouden echte Italiaanse ijsjes ook veel te duur vinden. Die kosten hier al gauw vijf gulden per bolletje. In Italië liggen de lonen nou eenmaal lager. Italianen eten ook het hele jaar door ijs, niet alleen in de zomer, zoals in Nederland.''

    • Chris van de Wetering