Zere voet Hingis is geld waard

Tennisster Martina Hingis, de nummer één op de wereldranglijst, heeft bij een rechtbank in New York ruim honderd miljoen gulden geëist van haar voormalige kledingsponsor Sergio Tacchini. De Zwitserse houdt de Italiaanse firma verantwoordelijk voor de chronische blessure aan haar voeten, waardoor ze een aantal keren heeft moeten opgeven tijdens een toernooi.

Hingis droeg in de periode 1996-'99 schoenen en kleding van Sergio Tacchini, als onderdeel van een vijfjarige overeenkomst die haar bijna vijftien miljoen gulden opleverde. Maar volgens de toptennisster voldeden de schoenen niet. Sterker nog: volgens Hingis is het schoeisel de oorzaak van de ,,chronische blessure'' aan haar voeten.

Het probleem deed zich volgens Hingis voor het eerst voor tijdens de US Open in 1998. Een arts in New York bevestigde destijds ,,dat de blessure chronisch was en werd veroorzaakt door de tennisschoenen die zijn gemaakt door de gedaagde Sergio Tacchini'', zo blijkt uit de juridische documenten.

In de daaropvolgende maand staakte Hingis de strijd tijdens toernooien in Filderstadt en Zürich. Een orthopedisch specialist in Milaan, aanbevolen door Sergio Tacchini, stelde voor het schoeisel aan te passen. Maar het bedrijf slaagde daar niet in.

Een woordvoerder van de Italiaanse firma zegt niet onder de indruk te zijn van de schadeclaim. Een soortgelijke klacht van Hingis is in het verleden ongegrond verklaard, aldus de zegsman.

Twee jaar geleden kwam een voortijdig einde aan de samenwerking tussen Hingis en haar sponsor. ,,Ze schaadde ons imago en onze producten door haar gedrag en haar laatdunkende uitspraken ten aanzien van haar voornaamste geldschieter'', verklaarde directeur Sergio Tacchini. Die lezing is door het Hingis-kamp bestempeld als ,,onjuist en lasterlijk''.