Winstwaarschuwing

HET MOET TE denken geven als een onderneming als de Finse mobieltjesmaker Nokia, tot gisteren internationale beurslieveling, met een onverwachte winstwaarschuwing komt. Mededelingen van bedrijven dat de prognoses voor het komende kwartaal naar beneden moeten worden bijgesteld, zijn altijd omineus. De markt is ingestort, er zijn productieproblemen, het management was te optimistisch met de vooruitzichten; dat kunnen redenen zijn om een waarschuwing af te geven en beurs en beleggers op de hoogte te stellen van de verslechterende gang van zaken. Nokia is niet de enige met een winstwaarschuwing dit jaar. Tal van andere bedrijven in binnen- en buitenland gingen voor. De groei is er uit. Markten stagneren, de inflatie loopt op en het consumentenvertrouwen daalt. Maar Nokia was wel een standaard – tot gisteren dus. Het was een voorbeeld voor zijn sector en voor het grote publiek. Als zo'n bedrijf meldt dat het minder goed gaat dan verwacht, is er kennelijk iets ernstigs aan de hand. Dat is ook zo.

Wat op dit moment zichtbaar wordt, en niet alleen door Nokia, is een economie in de nadagen van haar bloei. Misschien is dat zelfs nog te optimistisch gesteld. Als de tekenen niet bedriegen, zou men ook kunnen zeggen: we staan aan de vooravond van een conjuncturele dip, mogelijk een recessie. Alle seinen zouden dan ook op rood moeten staan. Beperkt tot Nederland, met zijn open economie, zou dit moeten inhouden dat loonmatiging het vanzelfsprekende eerste punt is op de prioriteitenlijst van iedere CAO-onderhandelaar. Dit beproefde middel om de loon-prijsspiraal in de hand te houden en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven niet te ondermijnen, is helaas in korte tijd in onbruik geraakt. Aangejaagd door exorbitante salarisstijgingen aan de top eist de basis nu ook waarop het recht zegt te hebben: een zo groot mogelijke loonsverhoging. Het is meer dan terecht, alleen wel een beetje laat, dat bewindslieden (Kok, Zalm, Vermeend) de alarmbellen laten rinkelen en tot actie dreigen over te gaan.

DE VOORTDURENDE groei van het achterliggende decennium was buitengewoon. Wat hierna komt is nog onduidelijk. Maar dat het minder zal zijn dan het was, ligt voor de hand. Voorbereiding op slechtere tijden had al moeten beginnen. Winstwaarschuwingen komen altijd te laat.