Wessanen ziet koers dalen na tegenvaller

Het aandeel Wessanen verloor vanochtend ruim 6 procent nadat het voedingsbedrijf voor 2001 een winstwaarschuwing uitgaf en bekendmaakte voor de eerste helft van het jaar een omzetdaling te verwachten. De koers van het midkapfonds stond aan het eind van de ochtend op 13,15 euro. De TMT-sector herstelde zich na de koersverliezen van gisteren. De AEX-index steeg met 0,5 procent naar 574,9

punten.

Door de winstwaarschuwing van Nokia daalden gistermiddag de koersen van technologie- en telecomaandelen. Beleggers probeerden vanochtend te profiteren van de prijsdalingen. KPN en KPNQwest konden na de koersverliezen van gisteren profiteren van meer speculatieve beleggers. Het nieuwe toezicht van twee commissarissen op de dagelijkse gang van zaken bij het bestuur zou beleggers ook meer vertrouwen kunnen geven. De koers van KPN steeg met ruim 5 procent naar 6,81 euro, de koers van KPNQwest steeg met 8,7 procent naar 10,95 euro. Ook telecombedrijf Versatel boekte een flinke koerswinst. Het aandeel steeg met bijna 11 procent naar 4,12 euro. Philips steeg met 2 procent naar 31,33 euro en ASML klom met 2,4 procent naar 28,53 euro.

Internationaal kwamen de beurzen gisteren flink in beweging door de winstwaarschuwing van Nokia. Kort na het begin van de handel krabbelde de Nikkei-index in Tokio voorzichtig op maar de koerswinst werd later teniet gedaan door het nieuws van het Finse telecombedrijf. De Nikkei-index eindigde de handel met een verlies van 0,1 procent op 12.823,5 punten.

Het verlies op de beurzen van New York bleef beperkt doordat koopjesjagers tegen het einde van de handelsdag insprongen om te profiteren van de waardedalingen van telecom- en technologiefondsen. De Dow Jones steeg met 0,2 procent naar 10.948,4 punten. De Nasdaq verloor een marginale 0,04 procent en sloot op 2.170 punten.

Het beperkte verlies op technologiebeurs Nasdaq leek de beleggers op de Europese beurzen vanochtend enig vertrouwen te geven. Na de verliezen van gisteren stonden alle belangrijke Europese beursgemiddelden in de plus.

In Londen steeg de FTSE-100 index met 0,7 procent naar 5.846,6 punten. British Telecom steeg vanochtend met 2 procent nadat bekend werd dat het bedrijf voor 2,3 miljard pond (8,2 miljard gulden) vastgoed in Groot-Brittannië verkoopt. Koerswinsten van fondsen in de bankensector droegen ook bij aan de stijging van de FTSE.

Ook de Parijse CAC-40-index profiteerde van beleggers die probeerden voordeel te halen uit de koersverliezen van telecom- en technologiefondsen. Chipmaker STMicroelectronics, die met een verlies van 9 procent de hardste klap te verduren kreeg na de winstwaarschuwing van Nokia, steeg vanochtend met 2,5 procent. De CAC-index stond aan het eind van de ochtend op 5.336,6 punten, een winst van 0,5 procent. Ook in Frankfurt was veel belangstelling voor telecom- en technologiefonsen. Vliegtuigmaatschappij Lufthanse, dat vorige week een akkoord bereikte met de stakende piloten, verloor 4 procent. De extra loonkosten bedragen 125 miljoen euro. Softwareproducent SAP boekte 1,8 procent koerswinst, waardoor het koersverlies van de DAX beperkt bleef. Aan het eind van de ochtend stond de beursindex op 6.098,3 punten, een winst van 0,6 procent.