Wessanen verrast met winstdaling

Voedingsbedrijf Wessanen verwacht dit jaar 24 procent minder winst dan vorig jaar. De winstwaarschuwing is pikant omdat diverse managers recentelijk hun opties hebben verkocht.

Wessanen maakte vanochtend bekend dat de winst daalt van 216 miljoen gulden vorig jaar naar 165 à 176 miljoen gulden dit jaar. Eerder verwachtte het concern ten minste gelijkblijvende winst over 2001. Als oorzaak wijst het concern naar de tegenvallende economische groei in de Verenigde Staten, waardoor het minder vitamines verkoopt. Ook de hoge melkprijzen spelen het bedrijf parten. De koers van het aandeel Wessanen daalde vanochtend in een reactie met bijna 7 procent.

Juist de afgelopen weken hebben diverse managers van Amerikaanse bedrijven van Wessanen aandelenopties uitgeoefend en de aandelen verkocht. Onder hen is bestuurder R. Thorne, die tussen 23 mei en 1 juni 25.000 aandelen verkocht. ,,Dat heeft niets te maken met het bericht van vanochtend'', zegt bestuurslid N. Kramer. ,,In september loopt een optieserie af. Die aandelen komen mondjesmaat naar de beurs.''

Hij tekent daarbij aan dat onder de aandelenverkopers ook managers van de Amerikaanse zuivelbedrijven zijn die Wessanen wil verkopen. ,,Wij zijn er ontzettend op gespitst elke verdachtmaking tegen te gaan'', aldus Kramer, refererend aan een voorkennisaffaire enkele jaren geleden, waarbij een Wessanen-manager ontslagen werd.

Overigens valt de winstdaling per aandeel naar verwachting mee. Kramer verklaart dat het bedrijf in het vierde kwartaal van dit jaar eigen aandelen wil inkopen: ,,Daardoor neemt de winst per aandeel slechts 10 tot 20 procent af.''

Wessanen heeft ook problemen met de afstoting van de zuiveldochters Marigold Foods en Crowley Foods aan het Amerikaanse National Dairy Wessanen. Gisteren werd bekend dat de anti-kartelautoriteiten in de VS vragen hebben gesteld over de overname, waarmee een bedrag is gemoeid van een miljard gulden.

Wessanen liet weten Corposan in Duitsland te willen overnemen. Dit bedrijf levert voeding aan speciaalzaken, zoals broodbeleg Tartex, dat wordt verkocht in reformwinkels. De Duitsers boekten vorig jaar een omzet van rond 110 miljoen gulden.

Wessanen maakte vanochtend ook bekend dat het zijn belang van 35 procent in het Italiaanse likeurbedrijf Campari gaat verkopen. Campari krijgt volgende maand een beursnotering.