VVD wil alle ama's voortaan terugsturen

De VVD wil alle alleenstaande, minderjarige asielzoekers direct terugsturen naar hun land van herkomst. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een asielaanvraag nader worden onderzocht.

Tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) kreeg de VVD gisteren gedeeltelijk steun van het CDA. Deze partij wil om te beginnen alle minderjarige asielzoekers uit China met speciale chartervluchten terugsturen.

Een strenger beleid is volgens VVD-Kamerlid Kamp nodig, omdat minderjarige asielzoekers (zogenoemde ama's) `niet als vluchtelingen' naar Nederland komen. ,,Ama's zijn kinderen voor wie de ouders of anderen veel geld willen betalen aan een mensensmokkelorganisatie om ze in een land als Nederland te laten opgroeien.''

Door deze asielzoekers op te vangen worden volgens Kamp niet de kinderen geholpen die hulp het hardst nodig hebben. ,,Overal in de wereld leven kinderen in slechte omstandigheden. Het is onmogelijk die kinderen naar Nederland te halen. Ook kunnen we niet accepteren dat anderen kinderen naar Nederland sturen. Het selectiecriterium is dan niet de behoefte aan hulp, maar de beschikking over geld.'' Voor een ticket naar Nederland wordt volgens Kamp vaak 25 duizend dollar betaald aan mensensmokkelaars.

Vorige maand presenteerde staatssecretaris Kalsbeek plannen om het aantal ama's terug te brengen tot 5800 in 2006. Vorig jaar vroegen 6700 minderjarigen asiel aan in Nederland. Van hen maakte 95 procent gebruik van mensensmokkelaars, bleek uit onderzoek. Een vergelijkbaar percentage heeft geen identiteitspapieren.