TOMASSON

Het IJslandse Caput Ensemble staat op 16 juni geprogrammeerd in het Holland Festival. Wat het ensemble waard is, blijkt op een cd met werken van Haukur Tomasson (1960), een oud-student van Ton de Leeuw.

Het ensemble werd in 1987 opgericht en omvat zo'n 25 spelers. De solistische capaciteiten van de musici zijn zonneklaar, en op deze cd spat de energie af van hun spel. Dat wordt ook afgedwongen door Tomasson, die verscheidene prijzen won voor onder meer zijn opera Gudrun's 4th Song (1994-1996). De muziek van Tomasson beschikt over een meer epische dan lyrische kwaliteit. Dat blijkt ook uit zijnVioolconcert, het langste werk op deze cd. Tomasson componeerde zijn concert onmiddellijk na zijn opera, en het begin klinkt opmerkelijk dramatisch, met een angstige piepende viool die in typische Bartók-stijl zelfbewust wordt bespeeld door Sigrun Eovaldsdottir.

Haukur Tomasson: vioolconcerten en andere werken. Caput Ensemble, BIS 1068

    • Ernst Vermeulen