Steekpenningen en seks in het lijkenhuis

De politie in Turijn heeft negen verpleegkundigen gearresteerd in een bizar schandaal dat begon met steekpenningen van begrafenisondernemers en eindigde met seks in het mortuarium.

Jarenlang blijkt een aantal begrafenisondernemers tipgeld te hebben betaald. De verpleegkundigen kregen vijfhonderd tot duizend gulden per dode als zij snel informatie over de familie doorspeelden. Die werd dan overrompeld door het begrafenisbedrijf, met contracten die fors boven de gangbare prijs lagen.

Dat gebeurde in drie ziekenhuizen, waaronder Molinette, een van de grootste ziekenhuizen van Italië. Een begrafenisondernemer die buiten deze kongsi stond, besloot ten einde raad maar te gaan adverteren. In kranten en op tv maakte hij reclame voor zijn bedrijf Giubileo in bewoordingen die voor de goede verstaander duidelijk waren. ,,Om te voorkomen dat de begrafenis duur wordt, vermijd de bedrijven in het ziekenhuis'' was een van de slogans.

Na klachten plaatste de politie acht maanden geleden in het mortuarium microfoons en minicamera's. Die registreerden hoe de verpleegkundigen stapeltjes bankbiljetten kregen van begrafenisondernemers. Maar er bleek nog meer te gebeuren. Een deel van de steekpenningen werd besteed aan prostituees. Verpleegkundigen nodigden hen onder werktijd uit om naar het mortuarium te komen en bedreven seks met de prostituees tussen de koelcellen. Deze zaak laat volgens de justitie zien dat vooral op lager niveau corruptie nog steeds veel voorkomt.