S&P dreigt KPN over schulden

De toonaangevende Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal een lager rapportcijfer geven voor KPN's kredietwaardigheid als het bedrijf niet sneller zijn schulden vermindert. Hiertoe dient het telecombedrijf binnen een half jaar zijn kredieten met 5,4 miljard euro (11,9 miljard gulden) terug te brengen.

Dat heeft het Amerikaanse bureau gisteravond bekendgemaakt. Het is de tweede maal dit jaar dat Standard & Poor's KPN waarschuwt. Op 15 januari werden de rapportcijfers voor langlopende en kortlopende leningen al een keer verlaagd. De lagere beoordeling zorgt ervoor dat het telecombedrijf hogere vergoedingen moet betalen op nieuwe leningen die worden aangetrokken. Bij een deel van de bestaande leningen gaan de rentelasten eveneens omhoog.

Na een verlaging zijn de leningen van KPN twee treden verwijderd van de status van `junk-bonds', een categorie risicovolle leningen waarin veel professionele beleggers niet mogen beleggen. Kredietbeoordelaar Moody's, een ander invloedrijk ratingbureau, heeft de verhandelbare schulden van KPN al op het niveau gezet waar S&P mee dreigt. De obligaties van het Amerikaanse Lucent werden gisteren door S&P tot junk bond afgewaardeerd.

Standard & Poor's (S&P) gelooft niet dat KPN met een aandelenuitgifte 5 miljard euro kan aantrekken. Het schat de opbrengst van een eventuele emissie op hooguit 2 miljard euro. Door de aanhoudende malaise in de telecomsector voorziet S&P dat de verkoop van bedrijfsonderdelen nog moeilijker verloopt dan verwacht. De vereiste schuldreductie wordt `bijzonder uitdagend' genoemd.

KPN maakte bekend dat het dochter KPN Lease aan de Rabobank verkoopt. De opbrengst van 150 miljoen euro zal gebruikt worden voor schuldaflossing. KPN meldt niet of er een boekwinst op de transactie wordt gemaakt.

Bestuursvoorzitter Paul Smits zal morgen in twee sessies zijn personeel toespreken om een toelichting te geven op de financiële situatie van KPN. Medewerkers kunnen tot vanmiddag 16.00 uur vragen sturen naar een speciaal hiertoe geopend e-mailadres.