Schotse komiek speelt brave Ierse bloemist

Veertien miljoen dollar zou actrice Sharon Stone krijgen voor Basic Instinct 2, het vervolg op de film van Paul Verhoeven waardoor ze in 1992 in een klap beroemd werd. Maar onlangs werd bekend dat het project nog in de preproductionele fase is afgeblazen, onder meer doordat na Verhoeven ook David Cronenberg en John McTiernan de regie niet wilden voeren. De carrière van Stone lijkt niet meer die vanzelfsprekendheid te bezitten als in de eerste jaren na Basic Instinct. Haar laatste wapenfeit is een komisch bedoelde rol in het regiedebuut van scenarioschrijver Stephen Metcalfe (coscenarist van Peter Yates' Roommates, 1995). Gokverslaafde Stone (een flauwe echo van haar rol in Martin Scorsese's Casino)heeft een stuk of zes verschillende pruiken, zodat de diverse schuldeisers die achter haar aan zitten haar niet zo snel herkennen tussen renbaan en nachtclub. Op diezelfde route ontmoet ze Joe, een Ierse bloemist uit de Bronx (gespeeld door de Schotse komiek Billy Connolly), die zojuist heeft ontdekt dat hij een hersentumor heeft en door zijn vrouw wordt bedrogen.

Beautiful Joe is een wonderlijke genremix tussen romantische komedie, thriller en misdaadfilm en Metcalfe is er niet in geslaagd om daar een bevredigend geheel van te maken. Het acteerwerk is benedenmaats. Connolly is zelfs ronduit potsierlijk als aardige goedzak (zijn ex vindt hem gewoon saai, en waarschijnlijk heeft zij het bij het rechte eind), die zijn laatste twee maanden zinvol wil besteden. Met zijn goedmoedige grijns en de woeste wapperharen en sikje die zijn handelsmerk zijn, is Connolly bewust miscast en zelfs dat levert geen glimlach op. Ian Holm probeert krampachtig iets te maken van de gentlemanschurk George the Geek. De beslissing om deze ongeïnspireerde film in Amerika niet in de bioscoop uit te brengen was beslist een juiste.

Beautiful Joe. Regie: Stephen Metcalfe. Met: Sharon Stone, Billy Connolly, Gil Bellows, Jurnee Smollett, Dillon Moen, Ian Holm, Dann Florek. In: Pathé Arena, Pathé de Munt, Amsterdam; Pathé Buitenhof, Den Haag en nog 2 theaters.

    • Dana Linssen