Roman van Brouwers bekroond

De schrijver Jeroen Brouwers krijgt voor zijn roman Geheime kamers de Multatuliprijs 2001 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het Fonds maakte vandaag ook twee andere winnaars van de Amsterdamse kunstprijzen bekend: de Herman Gorterprijs ging naar Rob Schouten voor zijn dichtbundel Infauste dienstprognose, en de Busken Huetprijs naar Cyrille Offermans voor zijn essaybundel De ontdekking van de wereld.

Voor Brouwers, die voor Geheime kamers eerder dit jaar al de Gouden Uil won en onlangs een opvallende afwezige was onder de genomineerden voor de Libris Literatuurprijs, is het de tweede keer dat hij de Multatuliprijs krijgt: in 1980 kreeg hij hem voor zijn roman Het verzonkene. Het omvangrijke Geheime kamers, over een man die gelouterd tevoorschijn komt uit een onafzienbare reeks beproevingen, werd in deze krant door Janet Luis besproken als `een opmerkelijk luchtige, montere roman' (17-11-2000). De jury van de Multatuliprijs, bestaande uit de schrijvers Désanne van Brederode, Thomas Verbogt en Michaël Zeeman, voegde daaraan toe: `Wij zullen Geheime kamers herlezen tot we het kunnen dromen.'

Rob Schouten werd door de Gorterjury (Hester Knibbe, Ed Leeflang en Ilja Leonard Pfeijffer) geprezen om zijn `onlyrische lyriek' en de `ongemeen spannende poëzie' in Infauste dienstprognose, een bundel die is genoemd naar de term waarmee het leger geestelijk instabiele dienstplichtigen afkeurde. Cyrille Offermans kreeg de Busken Huetprijs volgens het juryrapport (van Jan Blokker, Elsbeth Etty en Bram Kempers) vooral voor het titel-essay van De ontdekking van de wereld, waarin hij `zijn poëtica uiteenzet op dezelfde persoonlijke en erudiete wijze die zijn hele kritische oeuvre kenmerkt' en `het levensgevoel en de literaire smaak van zijn generatie vertolkt.'

De Amsterdamse kunstprijzen worden, ook in alle andere categorieën dan letteren, op 11 september door burgemeester Job Cohen uitgereikt. Aan de prijzen is een bedrag van 15 duizend gulden verbonden.