Reddingsteam KPN gepokt en gemazeld

Het KPN-bestuur krijgt versterking van twee commissarissen. Wie zijn deze bestuurders en toezichthouders die KPN er bovenop moeten helpen?

Twee jaar geleden dook hij de anonimiteit in, deze week klinkt zijn naam weer. De Brit Dudley Eustace gaat, samen met Ton Risseeuw, de raad van bestuur van het in problemen verkerende KPN bijstaan. Eustace, die door de overheid is neergezet als commissaris bij KPN, gaat zich bezighouden met probleem nummer één: de schuldenberg van het telecombedrijf.

De Brit was lang het financiële gezicht van Philips, waar hij in 1992 werd binnengehaald door Jan Timmer. De keuze voor Eustace zorgde destijds voor kritiek. Bij zijn vorige werkgever, British Aerospace, was hij verantwoordelijk voor een mislukte uitgifte van aandelen. Eustace wilde 1 miljard gulden uit de kapitaalmarkt halen, maar het werd een debacle. Slechts 5 procent van de aandelen gingen de toonbank over. Een moment dat Eustace nog goed zal heugen, juist nu KPN naar verluidt mikt op een uitgifte van nieuwe aandelen die miljarden moet opleveren.

Er is een goede kans dat Eustace en Maarten Henderson, de huidige financiële topman van KPN, elkaar nog kennen. Henderson heeft jaren bij Philips in Duitsland gewerkt, het land waarmee hij een sterke band heeft. Hij doorliep daar het gymnasium en studeerde er economie. Nu is hij voorzitter van de raad van commissarissen bij E-plus, de Duitse dochter van KPN. Vanaf 1996 was Henderson financieel bestuurder bij Schmallbach Lubeca, de Duitse fabrikant van blikjes en plastic flessen. Een Britse analist herinnert zich Henderson als een ,,gemiddelde'' bestuurder. ,,Ik kreeg nooit de indruk dat hij stevig controle had over de financiële situatie.''

De twee onbekenden in het bestuur zijn Leo Roobol en Marten Pieters. Roobol, die opgroeide in dezelfde straat als Roel Pieper, beheert de `koperberg' — een koosnaam voor het vaste netwerk. Hij verwierf faam als directeur Benelux van Wordperfect, de ooit populaire tekstverwerker. ,,Hij is een gangmaker die niet in paniek raakt'', stelt een oud-collega.

Pieters deed er langer over om de top te bereiken. De Groninger werd elf jaar geleden door voormalig bestuursvoorzitter Wim Dik weggeplukt bij het kleine voedingsmiddelenbedrijf Smilde. Daar voerde hij reorganisaties door en verkocht een dochteronderneming. De ster van Pieters, die rechten studeerde, steeg binnen KPN snel doordat hij behendig de Oost-Europese activiteiten wist op te bouwen. Die activiteiten staan nu in de etalage.

De huidige voorzitter Paul Smits begon na zijn studie in Delft als verkoper bij Getronics. In 1998 belandde hij op het pluche van de raad van bestuur. Vorig jaar volgde hij Dik op. Oud-bestuurder Patrick Morley roemde Paul Smits vorige week nog om zijn ,,stalen zenuwen'' en onverzettelijkheid. Smits, zo zei Morley, heeft de ,,domme pech'' dat hij op het hoogtepunt van KPN is aangetreden, vorig jaar maart. Het vervullen van ondankbare taken is Smits niet vreemd. Als hoogste baas van Unisource, de alliantie van Europese telecombedrijven, had hij de twijfelachtige eer om orde op zaken te stellen en kibbelende partners op één lijn te brengen. Smits verbleef er kort, in 1999 viel de alliantie definitief uit elkaar.

Risseeuw, tot slot, maakte vanaf 1985 van automatiseerder Getronics een van de favoriete beursfondsen van Nederland. Vlak voor zijn vertrek in 1999 zette hij met de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang de kroon op zijn werk. Risseeuw gaat zich bij KPN ontfermen over de strategie.

Wat gaan deze mannen doen om KPN uit het slop te trekken? Verkopen zij de huid van KPN zo duur mogelijk? KPN, zo lichtte Risseeuw gisteren telefonisch toe, krijgt volop te maken met de ,,consolidatie in de sector''. ,,Wie goed leest weet precies wat we daarmee bedoelen.''

    • Stéphane Alonso
    • Mark Houben