Producenten positief over wijziging filmfinanciering

Producenten en financiers van Nederlandse films reageren overwegend positief op de wijzigingsvoorstellen van het kabinet om Nederlandse films te stimuleren. De Nederlandse filmindustrie verwacht de komende jaren het succes van de laatste drie jaar voort te kunnen zetten.

Dat blijkt uit een rondgang langs producenten, financiers en intermediairs. De partijen reageren op een brief van minister Jorritsma (Economische Zaken) en de staatssecretarissen Bos (Financiën) en Van der Ploeg (Cultuur) waarin wijzigingen voor de stimulering van Nederlandse films staan. Huidige beleggers in films staan fiscaal te boek als ondernemers en genieten doordoor ook een fiscaal voordeel. De bewindslieden stellen voor in plaats van de ondernemersfaciliteiten een specifieke filmaftrek in te voeren. Beleggers gaan ook meer risico lopen, afhankelijk van het commerciële succes van de film.

Een grote financier van films laat weten verheugd te zijn met de maatregel. ,,De beleggers hebben nog steeds de garantie dat zij nooit geld zullen verliezen'', zegt hij. ,,Financiën houdt zich gelukkig aan de toezegging de industrie vijf jaar te helpen.''

Directeur Theo Challa van financieringsmaatschappij Arteco is ook positief, maar zegt wel te willen wachten op de aanvullende criteria die de bewindslieden hebben aangekondigd. Challa verwacht een verschuiving in de geïnteresseerden. ,,Er zal een groep investeerders zijn die puur voor de commerciële films gaat, voor het hoge rendement. Anderzijds zullen er ook investeerders zijn die juist voor de wat kleinere, artistieke films gaan.''

Producent Hans Pos van Shooting Star (onder meer van Kruimeltje) constateert dat de ,,verantwoordelijkheid meer bij de producent komt te liggen''. ,,De zakelijke afweging van de producenten wordt bepalend voor het fiscale voordeel voor de investeerders, zo hoort het'', zegt hij. Hij verwacht niet dat beleggers weg zullen blijven door het hogere risico dat met beleggen in films gepaard zal gaan. ,,Mensen vinden investeren in een film nu eenmaal spannender dan investeren in broodrooster, ongeacht de koele cijfers'', zegt Pos. Bemiddelingsbureau Fine bv, dat zich bezighoudt met het toetsen van de zogenoemde commanditaire venootschappen, reageert ook positief op de voorstellen. Niet duidelijk is hoe de rol van Fine zal zijn in de nieuwe situatie, maar feit dat de cv's blijven bestaan is voor de dienst reden de plannen te omarmen.