Producent Ocean Warrior aan de kant gezet

Bous de Jong, producent van de door financieringsproblemen geplaagde film Ocean Warrior, is maandagavond tijdens een aandeelhoudersvergadering afgezet als beherend vennoot.

De door hem aangekondigde financiering via Coos Valley Entertainment, de filmtak van een Amerikaanse trust, is nog steeds niet rond. Het beheer van de film-cv wordt overgenomen door een stichting die is opgericht door MPC Capital, het emissiehuis met wie De Jong in conflict is geraakt. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door twee particuliere beleggers die in de film hebben geïnvesteerd, iemand van MPC, producent Arnold Heslenfeld, distributeur Chris Brouwer en co-producent Pieter Kroonenburg. Volgens MPC-directeur Jaap Wolters kan er nu een `doorstart' worden gemaakt met de duurste Nederlandse film aller tijden, waarvan de opnamen nog moeten plaatsvinden. Volgens Bous de Jong is zijn afzetting niet rechtsgeldig, omdat alleen de beherend vennoot een aandeelhoudersvergadering bijeen kan roepen. Omdat MPC de adressen van de 2300 investeerders weigert te geven, kan De Jong zelf geen vergadering bijeenroepen. De Jong heeft een eigen vergadering belegd voor 19 juni, maar weet niet zeker of hij alle investeerders kan bereiken. Aanstaande vrijdag dient een kort geding van De Jong tegen MPC Capital.