Portillo kandidaat Tory-leiderschap

Oud-minister van Defensie Michael Portillo heeft zich vanochtend als eerste formeel kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij. Die post is vacant sinds het aftreden van William Hague na de verkiezingsnederlaag, vorige week.

Zeker drie andere Tories overwegen zich eveneens kandidaat te stellen: oud-minister van Financiën Kenneth Clarke, woordvoerder Binnenlandse Zaken Ann Widdecombe en Ian Duncan-Smith, woordvoerder Defensie. Portillo zei vanochtend dat de partij haar aantrekkingskracht moet ,,verbreden'' en zich ,,een toon moet aanmeten die gematigder en begripvoller is''.

Portillo (48) wijt de nederlaag van afgelopen week aan Hague's pogingen stemmen te winnen op ,,extreme'' thema's als de euro, asielzoekers en law and order, terwijl de meeste Britten vooral geïnteresseerd zijn in verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij vindt dat de partij alleen een kans maakt opnieuw in de regering te komen als ze naar het door Labour gedomineerde midden opschuift. Portillo is overigens ook tegen de komst van de euro.

Tot gisteren werd gespeculeerd op een bondgenootschap tussen de `Eurofiele' Clarke en Portillo, die zouden hebben afgesproken elkaar en hun aanhang vrij te laten over de euro als politiek thema. Clarke ontkende dat.