`Pond te hoog voor toetreding tot euro'

De hoge koers van het Britse pond verhindert snelle toetreding tot de gemeenschappelijke Europese munt, de euro, maar een geforceerde daling zou de inflatie gevaarlijk laten oplopen.

Dat heeft Sir Edward George, gouverneur van de Bank of England, de Britse centrale bank, gisteren gezegd in een vraaggesprek met de BBC. Zijn waarschuwing viel samen met de publicatie van het hoogste maandelijkse inflatiecijfer in negentien jaar, 2,4 procent.

Het ministerie van Financiën liet soortgelijke geluiden horen. Volgens Ed Balls, de belangrijkste economisch adviseur van minister Gordon Brown, zei in een lezing dat ,,elke poging om op korte termijn de wisselkoers [van het pond] te manipuleren een gevaar inhoudt voor het inflatiedoel en stabiliteit in het algemeen''.

De opmerkingen van George en Balls lijken bedoeld om speculatie over een vroeg begin van een referendumcampagne over Britse instap in de euro te smoren. Pro-Europese groepen hebben daarom gevraagd na de verkiezingsoverwinning van Labour, vorige week. Britain in Europe, een groep zakenlieden en politici, roept premier Blair vandaag op ,,een groot nationaal debat te beginnen over de Britse toekomst en onze relatie met de rest van Europa''. Alleen dan kan ,,een heldere afweging worden gemaakt over het juiste tijdstip van deelname aan de euro'', aldus Lord Marshall, voorzitter van Britain in Europe en topman van de luchtvaartmaatschappij British Airways.

Het pond zakte vorige week door speculatie op de geldmarkten over een vroege Britse instap, maar moet volgens Sir Edward ,,significant'' verder dalen dan de huidige 3,15 D-mark. Dat helpt noodlijdende exporteurs, maar maakt import duurder.

Een hogere inflatie zou de Bank of England dwingen de rente – nu 5,25 procent – te verhogen, waardoor het verschil met de eurozone (4,5 procent) verder oploopt. Volgens de gouverneur is de enige uitweg uit het dilemma een versterking van de euro ten opzichte van de dollar. Alleen dan kan het pond tegen beide valuta zakken.

    • Hans Steketee