Palestijnen ook achter voorstel VS

Het Palestijnse Gezag heeft gisteren na lange aarzeling een Amerikaans `werkplan' geaccepteerd om een eind te maken aan inmiddels bijna negen maanden van geweld in het Midden-Oosten.

Israël had het plan van de directeur van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst, George Tenet, om het huidige, wankele staakt-het-vuren te bestendigen, al aanvaard. De moslim-fundamentalistische organisatie Hamas heeft echter laten weten zich niet gebonden te achten aan de aanvaarding van het plan door het Gezag van Yasser Arafat.

De inhoud van het plan is niet officieel bekendgemaakt. Maar een Israëlische woordvoerder zei dat het oproept tot ,,beëindiging van het geweld'', gevolgd door een afkoelingsperiode van zes weken. Beide partijen zien het plan als opmaat naar tenuitvoerlegging van de aanbevelingen van de Amerikaanse oud-senator Mitchell, die na een afkoelingsperiode vertrouwenwekkende maatregelen voorstaat waaronder bevriezing van alle bouw in de joodse nederzettingen in bezet gebied.

De Palestijnen hebben één voorbehoud gemaakt op het plan-Tenet, namelijk ten aanzien van de instelling van bufferzones in bezet gebied om de twee partijen van elkaar te scheiden. Volgens de Palestijnen eist Israël bufferzones tot 500 meter diep in Palestijns gebied, wat volgens hen op herbezetting neerkomt. Eerder fel verzet tegen de eis tot aanhouding van leden van militante groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad, is kennelijk opgegeven.

De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, zei nu van Israël te verwachten dat het binnen 48 uur de afsluitingen in de bezette gebieden opheft en Israëlische militairen naar hun posities van voor het begin van de Palestijnse opstand terugtrekt. Een Israëlische woordvoerder zei alleen dat ,,wij de eerste maatregelen zullen nemen zodra het vuren volledig is gestaakt.''

De Palestijnen gingen overstag na een ontmoeting tussen Tenet – die in het zicht van mislukking van zijn bemiddelingswerk al zijn terugkeer naar de VS had aangekondigd – en Arafat. Buiten Arafats hoofdkwartier schreeuwden honderden Palestijnse betogers dat hun opstand tegen de Israëlische bezetting wordt voortgezet: ,,De intifadah zal doorgaan'', scandeerden zij. Terwijl Tenet en Arafat bijeen waren, doodden vermeende Palestijnse schutters een Griekse monnik in een auto bij de joodse nederzetting Maale Adumim op de Westelijke Jordaanoever. De auto had Israëlische nummerplaten.