Ondernemer wil Kok als premier èn VVD als grootste

Bizar toekomstbeeld: de VVD die nagenoeg een absolute meerderheid heeft in de Tweede Kamer (74 zetels) en desondanks een nieuw kabinet met premier Kok (PvdA) voor de derde maal aan het roer. Dat is volgens ondernemend Nederland het ideaalbeeld na de verkiezingen in mei 2002.

Onderzoeksbureau NIPO ondervroeg ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en kwam met dit opmerkelijke resultaat. De PvdA wordt met 21 zetels de een-na-grootste partij, op gepaste afstand gevolgd door het CDA (19 zetels), GroenLinks (17 zetels) en D66 (15 zetels). Nieuwkomer Leefbaar Nederland krijgt volgens de ondernemers 2 zetels, net als de ChristenUnie. De SGP en de SP verdwijnen uit de Tweede Kamer, als het aan de ondernemers ligt.

Voorzitter Hans de Boer van brancheorganisatie MKB Nederland concludeerde dat de ondernemers ,,de Zalm-norm blijkbaar nog niet willen inruilen voor de Psalm-norm''. Hij zei te hopen dat zijn leden bij de echte verkiezingen volgend jaar ,,hun stemmen wat eerlijker over de drie grote partijen weten te verdelen'', daarbij uitdrukkelijk het CDA in bescherming nemend. De Boer zei echter expliciet ,,geen stemadvies'' uit te willen brengen.

Het MKB greep gisteren de `verkiezingsuitslag' aan om alvast een tienpuntenprogramma te presenteren voor een komend kabinet. Inzet is een betere concurrentiepositie voor het midden- en kleinbedrijf, een eerlijker verdeling van de lasten, meer groei en een grotere welvaart.

Het MKB pleit daarom onder meer voor het `efficiënt inzetten' van geld voor onderwijs, zorg en veiligheid, desnoods door de huidige begrotingsregels van het kabinet aan de kant te zetten. Ook willen de ondernemers beter beleid om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden, meer geld voor infrastructuur en meer ruimte voor bedrijfsterreinen.

De bestrijding van de WAO en de voorstellen die de commissie-Donner daar onlangs voor deed worden door het MKB onderschreven.