Militairen wegens ontucht vervolgd

Tien militaire instructeurs van het Schoolbataljon op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo worden vervolgd voor ontucht. Dat heeft het openbaar ministerie in Arnhem bekend gemaakt. De tien onderofficieren wordt verweten seksuele relaties te hebben gehad met leerlingen van het schoolbataljon, waar rekruten van de landmacht worden opgeleid. Een elfde militair, een officier, wordt verweten dat hij tijdens een oefening mannelijke en vrouwelijke militairen zich in elkaars bijzijn heeft laten uitkleden.

Het strafrechtelijk onderzoek in de Ermelose ontuchtzaak begon december vorig jaar. Aanleiding was volgens advocaat B. Martens, die zes onderofficieren bijstaat, een klacht van een vrouwelijke militair die de opleiding had verlaten. Volgens haar gaven de instructeurs goede beoordelingen in ruil voor seks. ,,Ze zei dat als zij ook op haar rug was gaan liggen, ze de opleiding wel zou hebben gehaald.'' Tijdens het marechaussee-onderzoek bleek dat een groot aantal instructeurs seksuele relaties met (vrouwelijke) leerlingen hadden. Deze onderofficieren worden vervolgd op grond van artikel 249 van het wetboek van strafrecht, volgens welke `de ambtenaar die ontucht pleegt met een persoon aan zijn gezag onderworpen' strafbaar is.

Volgens advocaat Martens is er uitsluitend sprake geweest van vrijwillige seksuele contacten tussen instructeurs en leerlingen. ,,Er heeft niemand onder geleden.'' Uit de strafdossiers zou blijken dat de meeste seksuele handelingen zich hebben afgespeeld op een `eindfeest' op de kazerne, zegt Martens, dus nádat de leerlingen de basisopleiding hadden afgerond. De advocaat stelt ook dat de instructeurs niet in alle gevallen duidelijk is gemaakt wat wel en niet mocht.