Judas was de eerste vampier

De meest briljante vondst in Dracula 2000, de door horrorspecialist Wes Craven geproduceerde en door zijn editor bij Scream – Patrick Lussier – geregisseerde variant op een aloud thema, wordt netjes tot het einde bewaard. Het is geen fysiek spektakelstuk, maar een historische primeur: de eerste vampier was niet Vlad de Spietser, maar Judas Iskariot, die ook wel eens bloed wilde drinken, net als de volgelingen van Jezus. Het verklaart de afkeer van Dracula van crucifixen en zilver(lingen), en zelfs die van zonlicht, want welke afstammeling van Judas wil de haan nu drie keer horen kraaien. Zou er knoflook zijn geserveerd aan het Laatste Avondmaal?

Voor het overige bevat Dracula 2000 weinig verrassingen. In eigentijds Londen en New Orleans tijdens de Mardi Gras-optocht wordt de bekende legende verteerbaar gemaakt voor de Scream-generatie. Het educatieve effect van deze missie zal minder blijvend zijn dan de popularisering van Munchs schilderij De schreeuw door de Scream-trilogie. Dr. Van Helsing (Christopher Plummer) is de hoeder van het Lijk der Lijken, dat bevrijd wordt door een bende jonge schatgravers onder aanvoering van Omar Epps. In het vliegtuig dat de kist van Dracula naar Louisiana voert, veranderen alle snoodaards in vampiers. Tijdens het carnaval kan er duchtig in nekken gebeten worden.

Getrouw aan de mode van het moment is er ook wat kung fu te zien, en zijn de meeste vampiers naar de laatste trends aangekleed.

Slecht uitgevoerd is Dracula 2000 allerminst, maar het is wel een aanpak die snel gedateerd is. Mocht er ooit nog eens jeugdsentiment ontstaan naar de eerste jaren van dit decennium, dan wordt Dracula 2000 (in Engeland wijselijk omgedoopt tot Dracula 2001, men mocht eens denken dat het hier om een oude film gaat) een potentiële culthit van het zuiverste water.

Dracula 2000. Regie: Patrick Lussier. Met: Jonny Lee Miller, Gerard Butler, Justine Waddell, Colleen Ann Fitzpatrick, Jennifer Esposito, Christopher Plummer, Omar Epps, Sean Patrick Thomas, Jeri Ryan. In: 30 theaters.

    • Hans Beerekamp