Jorritsma: EdF irritant

Nederland is volgens vice-premier en minister van Economische Zaken Jorritsma ,,een beetje geïrriteerd'' over de houding van Électricité de France (EdF). Dit zei de minister vanochtend in Parijs tijdens een speciaal rondom haar persoon georganiseerd debat over de liberalisering van overheidsdiensten in Europa.

De minister was in Parijs voor een onderhoud met haar Franse collega Laurent Fabius, later op de ochtend. Volgens haar moeten de Fransen kunnen begrijpen dat in de rest van Europa irritatie is ontstaan over de houding van EdF, die een nadelige invloed zal hebben op de liberalisering van stroommarkt. Ook zei ze, dat de Franse afkerigheid van het openen van de eigen stroommarkt niet zal voorkomen dat ,,op een dag'' die markt toch opengaat. Volgens fr minister roept EdF irritatie op, omdat het wél profiteert van de Europese richtlijnen en zich inkoopt in buitenlandse markten, maar in eigen land diezelfde richtlijnen nog negeert. Zij antwoordde dit nadat een vertegenwoordiger van EdF had betoogd dat het bedrijf tot 30 procent vreemd kapitaal toelaat en zich dus aan de regels houdt.