In bed met Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic (19) heet het Zweedse wonderkind dat deze zomer zijn opwachting maakt bij Ajax. Gisteren stond hij de Nederlandse pers te woord.

Voor zijn verhuizing naar Diemen beloofde Zlatan Ibrahimovic alleen zijn bed van de firma Hästens mee te nemen. Als dank voor bewezen diensten kreeg de Zweedse voetballer het kersenhouten frame cadeau van de Zweedse slaapkamerspecialist. Als tegenprestatie werd hij gisteren ingehuurd als reclamezuil. Quality in bed, luidt de tekst op zijn T-shirt. ,,Ik ga voor het eerst samenwonen'', vertelt hij later.

Met een lange geeuw, van zo'n twintig minuten, maakt de aanstaande Ajacied duidelijk dat hij een middagdutje kan gebruiken. Hij heeft wegens een avondwedstrijd van zijn Zweedse club nauwelijks nachtrust genoten'', verklaart een woordvoerster van de Zweedse slaapkamerproducent. ,,Niet gescoord, wel een assist'', analyseert Ibrahimovic zijn voorlaatste duel in het blauwe shirt van Malmö FF.

Volgens zijn landgenoten Elmander (Feyenoord) en Allbäck (Heerenveen) is hij een goede, maar ook een luie voetballer. Hij vertoont volgens hen gelijkenissen met de Braziliaan Romario. Zelf spiegelt hij zich liever aan diens landgenoot Ronaldo. Zijn vermeende luiheid berust volgens Ibrahimovic op een misverstand. ,,Dat komt door mijn lichaamsbouw'', verklaart de slungelachtige speler.

Ibrahimovic hoefde nooit te werken. Sinds op zijn zeventiende de middelbare school verliet, verdient hij zijn brood met doelpunten maken. ,,De mooiste goal maakte ik op het belangrijkste moment'', vertelt hij in Noordwijk. ,,Voor de neus van de scouts van Ajax wipte ik de bal over een verdediger, hakte de bal over een andere verdediger en scoorde met een hard schot. De scouts waren heel enthousiast.''

Ibrahimovic stond ook in de belangstelling van Arsenal, AS Roma en Monaco. Hij vreesde een reserverol bij deze Europese topclubs, hoewel Ajax hem evenmin een basisplaats kan garanderen. In de wetenschap dat zijn concurrenten Machlas en Arveladze geen goalgetters zijn, krijgt Ibrahimovic een reële kans. ,,Ik moet mezelf nog bewijzen. Ik kan niet zeggen hoe goed ik ben, ik wil dat laten zien'', zegt de drievoudig international.

In navolging van Danielsson, Larsson en Pettersson heeft Ajax weer een Zweedse voetballer in huis. Hij heeft ongeveer negentien miljoen gulden gekost, iets minder dan Machlas een paar jaar geleden. Hij is lang en sterk, snel en behendig, gevaarlijk in de lucht bovendien. Hij kan uit de voeten in een systeem met twee spitsen én met drie spitsen. Volgens de waarnemers van Ajax is hij ,,een complete spits'' die kan uitgroeien tot een revelatie. ,,Beslist geen Appie Happie'', refereerde trainer Adriaanse aan het type stormram dat hij aanvankelijk zocht.

,,Ik houd van offensief voetbal, dus voel ik me thuis bij Ajax'', zegt Ibrahimovic. Hij beschouwt de malaise bij de Amsterdamse club van tijdelijke aard. ,,Als ik niet verkeerd ben geïnformeerd, heeft Ajax de beste jeugdopleiding van de wereld'', echoot hij de optimistische geluiden in de Arena. Dat de club van zijn dromen in een sportieve crisis verkeert, doet geen afbreuk aan zijn ambities. ,,Ik ben trots op mijn nieuwe club.''

Ibrahimovic is de zoon van een Bosnische (moslim) vader en een Kroatische (katholieke) moeder. Zij gingen scheiden toen hij een kind was. Hij woonde vanaf zijn geboorte in een achterbuurt van de havenstad Malmö. Terwijl de `Zweedse' kinderen thuis met computers speelden, voetbalden de `buitenlandse' kinderen op straat. De verschillende achtergrond verklaart volgens Ibrahimovic de verschillende speelstijl. ,,Ik ben een technische speler, de meeste jongens zijn harde werkers.''

Als zoon van een Joegoslavisch echtpaar heeft hij de oorlog in de Balkan ,,van een afstand maar emotioneel beleefd''. Hij was twee keer op vakantie in het vaderland van zijn ouders. Servische voetbalverslaggevers hangen regelmatig aan de lijn voor een telefonisch interview. Toch voelt hij zich ,,honderd procent Zweeds''.

In Scandinavië is hij mateloos populair. In Noordwijk kon hij gisteren ongestoord poseren voor fotografen en cameralieden. Hij is niet happig op pottenkijkers. ,,Ik ben geen aap, maar een voetballer'', weet Zlatan Ibrahimovic.

    • Jaap Bloembergen