Herstel aandeel Nokia

Het aandeel Nokia heeft zich vanochtend enigszins hersteld van de koersval van gisteren. Het Finse telecombedrijf zag de koers gisteren met bijna een kwart dalen nadat het bekend had gemaakt dat de omzetgroei in het tweede kwartaal minder dan 10 procent zal bedragen. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 27,60 euro, de slotkoers van gisteren.

De tegenvallende omzetstijging kwam als een verrassing voor de financiële markten, want het bedrijf verklaarde eerder op een omzetgroei van 20 procent te rekenen. Door de omzetdaling zal de winst per aandeel, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2000, met ten minste 20 procent dalen van 0,21 naar 0,17 euro.

Oorzaak van de tegenvallende cijfers is volgens Nokia het ,,vertraagde'' economische klimaat in de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor het Finse bedrijf. Volgens bestuursvoorzitter Jorma Ollila is sprake van een ,,algehele verslechtering van de markt, voortgedreven door onzekere economische vooruitzichten, voortdurende technologische veranderingen en minder agressieve marketing door telecombedrijven''. Ook zou de economische neergang niet beperkt blijven tot de VS, maar zich uitbreiden tot de ,,draadloze economie in het algemeen'', aldus Ollila.

De verkoop van mobiele telefoons zal volgens het telecombedrijf dit jaar ,,aanmerkelijk lager'' liggen dan in 2000, toen 405 miljoen exemplaren werden verkocht, maar de omzet zal in de tweede helft van dit jaar hoger uitvallen dan in de eerste zes maanden, aldus het bedrijf in een verklaring. Ook verwacht Nokia dat beheerders van mobiele-telefonienetwerken door de economische omstandigheden terughoudender zullen zijn in hun investeringen in apparatuur.