Haagse jood gepest door Marokkaanse jongeren

De Haagse politie heeft speciale veiligheidsmaatregelen genomen om een 53-jarige joodse inwoner te beschermen tegen de terreur van een groep Marokkaanse jongeren.

Op doktersadvies slikt hij kalmeringsmiddelen maar rustig is de 53-jarige Marc Kalmann allerminst. Op de grijs versleten bank, naast de onophoudelijk rinkelende telefoon, vertelt Kalmann geëmotioneerd en opgewonden hoe hij de laatste drie maanden wordt geterroriseerd door een groep van zo'n twintig tot dertig Marokkaanse jongeren.

,,Ik word beschimpt, bespuugd en geslagen. Marokkaanse jongens brengen de Hitlergroet als ik langsloop. Ze roepen: dood aan de joden'', vertelt Kalmann, grijze baard en zwart keppeltje. Ook de ruiten van zijn woning – met een bordje shalom op de voordeur – in een mooi gerenoveerd, oorspronkelijk stukje Haagse Schilderswijk zijn volgens hem door treiterende jeugd ingegooid. Vorige week was de maat vol en deed hij aangifte bij de Haagse politie. ,,Ze maken me innerlijk kapot''.

De politie heeft hem naar eigen zeggen voorgesteld dat het misschien beter zou zijn te verhuizen maar daar voelt Kalmann – die pas een jaar in de Schilderswijk woont – helemaal niets voor. ,,In de oorlog zijn alleen al van mijn moederskant van de familie 288 mensen vermoord omdat ze niet waakzaam waren. Ik leef in een vrij land en laat me niet wegsturen.''

Hij begrijpt de Marokkaanse jongeren niet. Achtennegentig procent van de Marokkanen zijn fantastische mensen. Op reis in Marokko heeft hij altijd alleen maar respect gevoeld maar hier in Den Haag is het ,,twee procent schorem'' die een hele bevolkingsgroep in een kwaad daglicht stelt. Terwijl het uitgerekend wijlen Koning Hassan van Marokko was die aan de basis stond van vredesinitiatieven richting Israël, vertelt Kalmann.

Over de houding van de Haagse politie vertelt Kalmann tegenstrijdige verhalen. Ze zouden volgens hem hebben laten weten geen politiewagens te willen sturen uit angst voor escalatie. Maar toen hij voorstelde zelf misschien beter een andere route te kunnen nemen als hij van de tramhalte naar huis loopt, zou de politie hem dat hebben ontraden omdat er niet gezwicht mag worden voor terreur.

Agenten in burger zouden er voorlopig op toezien dat Kalmann ongehavend over straat kan. De politie bevestigt veiligheidsmaatregelen te hebben genomen maar wil zich niet uitlaten over de aard ervan. Van ingegooide ruiten is de politiewoordvoerder overigens niets bekend. ,,Daar blijkt niets van uit het proces-verbaal'', aldus de Haagse politiewoordvoerder. De politie is naar eigen zeggen ook pas sinds kort op de hoogte van de moeilijkheden. Er is een week geleden aangifte gedaan, zegt de woordvoerder.

De politie noemt het goed dat Kalmann ,,zich niet van de straat laat pesten''. De Marokkaanse jongeren op het nabijgelegen Van Campenplein is te verstaan gegeven dat ze ,,niet langer mogen klagen over discriminatie als ze zelf discrimineren''. De bedoeling is om een gesprek te organiseren tussen Kalmann en zijn belagers in de hoop het conflict de wereld uit te kunnen praten. ,,Er moet meer begrip komen. Als dat niet lukt, gaan we aanhoudingen verrichten'', aldus de politiewoordvoerder.

Kalmann, die tot voor kort Duits doceerde aan een universiteit in Georgia in de Verenigde Staten, is voorstander van een goed gesprek. ,,Mijn ouders komen uit de kampen en hebben mij geleerd niet te haten.'' Hij vertelt het vandaag aan elke journalist die het horen wil en dat zijn er heel wat. Op de stoep voor zijn woning laat hij zich in het zonnetje uitgebreid filmen door de regionale omroep.

Neen, hij is niet bang dat hij, door zich zo publiekelijk te beklagen over de pesterijen, het probleem mogelijk nog erger maakt. Hij heeft ook geen keus. Ik heb plichten maar ook rechten'', zegt Kalmann.

Mocht het toch uit de hand lopen dan heeft Kalmann andere plannen. ,,Dan breekt de pleuris uit. Dan regel ik via de Israëlische ambassade een paar knokploegen en dan gaan we er stevig tegenaan''.

    • Marcel Haenen