Feyenoord zet Arsenal onder druk

De onderhandelingen tussen Feyenoord en Arsenal over een overgang van doelman Jurek Dudek verkeren in een impasse. Jorien van den Herik, voorzitter van de Rotterdamse voetbalclub, schermt met belangstelling van andere Europese topclubs.

Van den Herik weigert nog langer op zijn Engelse collega's te wachten en beweert nog deze week met een andere vereniging dan Arsenal te gaan praten over een eventuele verkoop van Dudek. Hij wil de geïnteresseerde club echter niet bij naam noemen. Duidelijk is wel dat Barcelona voorlopig niet bereid is ruim 60 miljoen gulden te betalen voor keeper Francesco Toldo van Fiorentina. De Catalanen werden al eerder met de Poolse doelman in verband gebracht.

Dudek bereikte ruim drie weken geleden een akkoord met Arsenal over een vijfjarig contract. Beide clubs kunnen het echter niet eens worden over het bedrag waarmee de nummer twee van Engeland het contract van Dudek, dat tot medio 2003 loopt, moet afkopen. Arsenal is bereid 22 miljoen gulden te betalen. Feyenoord denkt aan 32 miljoen gulden.

Van den Herik beweert tot op heden nog geen serieus bod te hebben ontvangen. Dudek op zijn beurt zegt niets van interesse van andere clubs te weten en zegt alleen naar Arsenal te willen. Desondanks acht voorzitter Van den Herik de tijd rijp om met andere gegadigden te gaan praten.

Feyenoord lijkt het geld voor Dudek nodig te hebben om de selectie te versterken. De Rotterdammers bereikten al overeenstemming met linksback Ramon van Haaren (Roda JC). Ook de komst van middenvelder Shinji Ono van Urawa Red Diamonds is nagenoeg zeker. Feyenoord heeft een vierjarig akkoord bereikt met de Japanse international, maar moet nog met zijn huidige club om de tafel gaan zitten.

Ono was in januari een week op proef bij Feyenoord. Hij speelde toen mee in een oefenwedstrijd tegen Vlissingen (1-11) en scoorde één keer. Ono stond ook in de belangstelling van Paris Saint-Germain, AS Roma en Borussia Dortmund. Zondag deed hij mee in de finale van de Confederations Cup tegen Frankrijk (0-1).

Feyenoord informeerde eerder bij AZ naar de mogelijkheid om Barry van Galen over te nemen. De Rotterdammers hadden zo'n drie miljoen gulden over voor de 31-jarige middenvelder, maar trainer Henk van Stee wil Van Galen echter niet kwijt.

Feyenoord vroeg eerder al bij de club uit Alkmaar naar de mogelijkheid Oscar Moens naar Rotterdam te halen. De doelman is evenals Gabor Babos (NAC) en Sander Boschker (FC Twente) kandidaat om het eventuele vertrek van Dudek op te vangen.

Feyenoord verloor eerder de slag om Twente-spits Jan Vennegoor of Hesselink. De aanvaller hoopt vandaag met PSV tot een akkoord te komen. Een overgang van Pierre van Hooijdonk van Benfica is financieel eveneens niet haalbaar. Aanvaller David Connolly twijfelt of hij bij Feyenoord wil blijven. De transfervrije Ier is niet tevreden met de aanbieding.