`Eén waakhond voor geldsector'

Het ministerie van Financiën onderzoekt of er één financiële waakhond moet komen voor de gehele financiële sector. De huidige toezichthouders voor de banken, verzekeraars en de effectenbeurs zouden dan hun zelfstandigheid moeten opgeven.

Een woordvoerder van Financiën bevestigde vanmorgen het onderzoek. Jan Cremers, plaatsvervangend thesaurier-generaal van Financiën, is in het kader daarvan op dit moment op werkbezoek in Australië om te kijken hoe de toezichthouder in dat land functioneert. ,,Het gaat om verkennend onderzoek. Er wordt nu al nauwer samengewerkt door de toezichthouders en dat wordt geëvalueerd. Wij kijken naar de verschillende modellen in het buitenland, zoals in Groot-Brittannië en Duitsland, waar het toezicht is gebundeld'', zegt een woordvoerder. Op 20 juni heeft het ministerie een seminar georganiseerd voor betrokken partijen, waar het onderwerp toezicht centraal staat.

Het onderzoek van Financiën ligt bijzonder gevoelig. Het toezicht in Nederland is nu nog opgesplitst in drie sectoren met elk een eigen waakhond. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet toe op de banken, de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) op de verzekeraars en pensioenfondsen, en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) op de effectenmarkten. Zij werken inmiddels wel samen binnen de Raad van Financiële Toezichthouders, maar zweren vooralsnog bij hun onafhankelijkheid. Voorstanders voor vergaande integratie zeggen dat financiële producten steeds vaker een sectoroverschrijdend karakter hebben.

Volgens een ingewijde ontkomt Zalm er niet aan de toezichtstructuur in Nederland te laten onderzoeken en aan te passen wegens de trends in grote landen als Duitsland en Groot-Brittannië. Begin dit jaar nog kondigde de Duitse minister van Financiën, Eichel, de oprichting van een supertoezichthouder aan voor de hele financiële sector. Een dergelijk model is in Groot-Brittannië al in gebruik.

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester