Duivesteijns voorkeur

VOOR DE DERDE keer in korte tijd heeft Adri Duivesteijn, vice-voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, zijn afkeer kenbaar gemaakt van de paarse regeringscoalitie. Voor alle duidelijkheid: een coalitie waar zijn eigen partij nu al bijna zeven jaar het grootste bestanddeel vormt.

In de jongste aflevering van het CDA-Magazine betitelt Duivesteijn paars als een zakelijke combinatie van twee ideologische uitersten. Voor samenwerking vindt hij dat te mager. ,,Ik heb liever een kabinet met een gemeenschappelijke grondslag'', aldus de tweede man van de PvdA-fractie. Vandaar zijn voorkeur voor een kabinet bestaande uit PvdA, CDA en GroenLinks. Dat een dergelijke coalitie een andersoortig regeerakkoord zal hebben met bijvoorbeeld andere financiële normen, is voor hem vanzelfsprekend.

Het is natuurlijk het goede recht van een politicus te filosoferen over toekomstige samenwerkingsverbanden. Toch wordt het verhaal van Duivesteijn wel erg vrijblijvend als hij ondanks zijn bezwaren de huidige coalitie volop blijft steunen. Dat lijkt verdacht veel op van twee walletjes eten. Of, om in politieke termen te blijven: op het indertijd door links zo verguisde gedrag van de christen-democratische partijen, die ook nooit wilden kiezen tussen links en rechts.

OPMERKELIJK IS het stilzwijgen van andere leidende figuren in de PvdA. Dat kan twee dingen betekenen: of Adri Duivesteijn wordt niet serieus genomen, of het onderwerp politieke samenwerking wordt van geen belang geacht. In beide gevallen is opheldering op haar plaats.