Doping bij vrijwel alle teams in Giro

Bij achttien van de twintig ploegen die aan de Ronde van Italië hebben deelgenomen, zijn vorige week bij een politie-inval tijdens de etappekoers verboden stimulerende middelen gevonden. Slechts een Italiaanse en een buitenlandse ploeg gaan helemaal vrijuit.

Uit onderzoek van het openbaar ministerie in Florence blijkt nu hoe wijdverbreid het gebruik van doping is. Bij de achttien betrokken ploegen zijn tijdens de inval van woensdagavond in Sanremo bij een of verscheidene renners en/of verzorgers verboden stimulerende middelen aangetroffen. Er zijn 86 verdachten, onder wie 54 renners; bijna een derde van het peloton. In een aantal gevallen is niet helemaal zeker of zij verboden middelen in bezit hadden, omdat de etiketten van medicijnen en flesjes onleesbaar waren gemaakt. Het onderzoek naar deze middelen moet nog worden afgerond.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft voorgesteld het wielrennen in Italië enige tijd stil te leggen tot een betere gedragscode over doping is opgesteld. De wielerbond zou hier vanmiddag een besluit over nemen.

,,Er zijn momenten in het leven waarop je een signaal moet geven, om te laten zien dat de wereld van de sport eendrachtig is in de pogingen dit fenomeen onder controle te krijgen'', zei Gianni Petrucci, voorzitter van CONI. Zijn harde lijn stuit op veel weerstand. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft zich gedistantieerd van dit voorstel. Zij vindt het overhaast en wijst erop dat een eventuele stop alleen voor Italië zal gelden. Ook veel renners verwerpen het idee. [Vervolg DOPING: pagina 13]

DOPING

Frigo zou hebben gepraat

[Vervolg van pagina 1] Zowel justitie als de anti-dopingcommissie van het CONI heeft gisteren urenlang gesproken met Dario Frigo, de renner die vrijdag uit de Giro is gezet en door zijn ploeg Fassa Bortolo is ontslagen omdat hij verboden middelen op zijn hotelkamer had. Frigo zou daarbij open kaart hebben gespeeld.

,,Het is de eerste keer dat ik een atleet tref die mee wil werken'', zei Giacomo Aiello, de `aanklager' van de dopingcommissie. Hij had erop gestaan om snel met Frigo te kunnen praten. ,,De renners zitten in een gevaarlijke situatie, want hun omgeving conditioneert hen. Voor je het weet houdt iedereen weer zijn mond.''

Het parket in Florence heeft laten weten dat drie grote namen van het Italiaanse wielrennen niet voorkomen op de lijst van verdachten. Het zijn de renners Gilbero Simoni, winnaar van de Giro die zondag eindigde, Marco Pantani en Cipollini. Bij hen is niets op de kamer gevonden, al is een verzorger van Pantani wel betrapt toen hij tijdens de inval medicijnen uit het raam gooide.

Een van de ploegen bij wie niets is gevonden, is Mobilvetta. Dit bleek bij de finish in Milaan de langzaamste ploeg van de Giro d'Italia te zijn geweest. Zijn best-gekwalificeerde renner was Timothy Jones uit Zimbabwe, die één uur en 53 minuten achter winnaar Simoni eindigde.

Openbare aanklager Luigi Bocciolini wil snel beginnen met het horen van de verdachten. ,,We hopen en denken dat ons onderzoek niet alleen wordt gezien als een repressief moment, maar ook als educatief ten opzichte van de sport'', zei hij gisteren. ,,Het is een aansporing om weer de echte waarden van de sport over te nemen: die moet synoniem worden met loyaliteit.''

De verdachten kunnen worden beschuldigd van overtreding van de dopingwet en van sportieve fraude.

    • Marc Leijendekker