Dolores Claiborne

`The island of enchantment' staat er op het kartonnen koffiebekertje van de veerboot naar het eiland Little Tall, Maine. Een eiland waar de lucht altijd koud aanvoelt, ook als het warm is, zegt Selena, de vrouw die dit grijze wolkendek vijftien jaar geleden verruilde voor dat van New York.

Als ze aan het begin van het intense thrillerdrama Dolores Claiborne op het eiland arriveert, lijken alle kleuren al lang geleden te zijn weggetrokken. Soms breekt de zon door de blauwe waas heen, maar de lichtval is bedrieglijk. De naargeestigheid wordt door de zonnestralen alleen maar duidelijker in beeld gebracht.

Selena (Jennifer Jason Leigh) keert noodgedwongen terug naar haar geboorteplaats omdat haar moeder (Kathy Bates) ervan verdacht wordt haar bazin te hebben vermoord. Tweeëntwintig jaar lang was de moeder werkster in het huis van deze tirannieke vrouw, die het bloed onder haar nagels vandaan haalde: ,,Real hell comes on you slow and steady." Omdat ook Selena's vader onder verdachte omstandigheden het loodje legde, heeft iedereen in het dorp het oordeel al klaar.

Dolores Claiborne krijgt geen prijs voor originaliteit. De Stephen King-verfilming is een aaneenschakeling van beproefde scenarioformules: de flashbacks die het onvoltooid verleden beetje bij beetje reconstrueren, de dochter die haar geboortegrond ontvlucht maar jaren later de confrontatie weer moet aangaan, en de dunne scheidslijn tussen slachtoffer en dader. Gelukkig is originaliteit geen voorwaarde voor een meeslepende film, goed acteerwerk daarentegen wel en daarin voorziet de film in ruime mate.

Kathy Bates voorziet haar personage van de juiste ambivalentie door zich afwisselend haatdragend en innemend voor te doen. Jennifer Jason Leigh speelt zoals vaker een bitchy journaliste die met haar tanden op elkaar praat en tegelijkertijd een sigaret rookt. Haar zenuwinzinking is therapeutisch verantwoord maar desondanks huiveringwekkend. Ze houdt zich groot door te verkondigen dat ze op het punt staat om naar Arizona te vertrekken om haar `Big Story' voor het tijdschrift te vervolmaken, maar ziet niet dat er zich vlak onder haar neus een onuitgesproken drama heeft voltrokken dat haar veelgelezen interview met Richard Nixon naar de kroon steekt.

Alleen wil deze keer niemand luisteren.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995, VS), Canvas, 20-55-23.10u.

    • Mariska Graveland