Directeur Stelwagen vertrekt plotseling bij NS

Operationeel directeur Tjibbe Stelwagen van de Nederlandse Spoorwegen heeft zijn functie plotseling neergelegd. President-directeur Hans Huisinga neemt diens taken voorlopig waar.

Als operationeel directeur in de vijfkoppige raad van bestuur van NS is Stelwagen sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de onderdelen NS Reizigers, het onderhoudsbedrijf Nedtrain en voor NS Stations. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het programma binnen NS dat de punctualiteit moet verbeteren en is hij commissaris van de bedrijfsonderdelen die na de zomer verzelfstandigd moeten worden. ,,Hij werd eigenaar van alle problemen'', zegt de voorzitter van de centrale ondernemingsraad Frans Sweers. ,,Hij had de zwaarste portefeuille binnen het bestuur. Dat eist zijn tol.''

NS kampt met grote vertragingen, onder meer als gevolg van een tekort aan materieel en reserveonderdelen. Ook vallen veel treinen uit door kapot materieel. De 54-jarige Stelwagen verklaart in een brief zichzelf niet in staat te achten om NS door deze moeilijke periode heen te slepen. Hij zegt op te stappen omdat het hem ,,steeds meer moeite'' kostte zich ,,voldoende op te laden voor de te leveren topprestaties''.

Stelwagen zegt zijn taken liever aan anderen over te laten. Volgens betrokkenen wilde hij al langer weg, maar heeft Stelwagen de invoering van het nieuwe dienstrooster afgewacht. Verschillende mensen eisten de afgelopen maanden het vertrek van de directie wegens het nieuwe rooster, het vertrek van Stelwagen was `verdacht' geweest.

NS-personeel betreurt zijn vertrek, omdat Stelwagen de enige man in de raad van bestuur is met een jarenlange achtergrond bij de spoorwegen. Stelwagen heeft 28 jaar in diverse leidinggevende functies bij NS gewerkt.