Bush verdedigt omstreden plannen

De Amerikaanse president George W. Bush heeft zich vanochtend op een NAVO-top in Brussel sterk gemaakt voor zijn plan voor een antiraketschild.

In een korte openbare toespraak tot zijn achttien collega-leiders van de NAVO zei Bush, nog zonder het antiraketschild concreet te noemen: ,,We moeten onze alliantie versterken, onze troepen moderniseren en ons voorbereiden voor nieuwe dreigingen.''

Aan het begin van zijn reis door Europa begon Bush gisteren in Spanje meteen al met een verdediging van zijn plannen op het gebied van defensie en milieu. Tegelijkertijd waarschuwden verschillende Europese regeringen gisteren dat de VS op beide terreinen een verslechtering riskeren van de goede betrekkingen met Europa.

Als eerste West-Europese NAVO-bondgenoot staat Spanje welwillend tegenover het plan van de regering-Bush voor een antiraketschild. De Spaanse premier Aznar zei dit gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie met Bush op de eerste dag van diens vijfdaagse reis door Europa. ,,Niemand heeft kunnen bewijzen dat dit defensie-initiatief niet een grotere en beter veiligheid tot gevolg heeft.'' In een tweede rede vanmorgen ging Bush wel uitgebreid in op het plan voor een antiraketschild, dat eventuele raketaanvallen van grillige regimes als Noord-Korea, Iran en Irak moet afweren. Europa staat kritisch tegenover dit plan en deelt niet meteen de Amerikaanse angst voor zo'n aanval.

Bush riep in zijn openbare rede de NAVO op ,,onze handen uit te strekken en onze harten te openen'' voor kandidaat-lidstaten uit het voormalige Oostblok. Rusland is tegen NAVO-uitbreiding.

,,Nu hebben we een grote mogelijkheid om een alomvattend, vrij en vreedzaam Europa op te bouwen met deze grote alliantie van vrijheid als zijn kern'', zei Bush. De Franse president Chirac sloot vanmiddag in zijn toespraak een militaire interventie van de NAVO in Macedonië niet uit. De alliantie moet volgens Chirac ,,niets uitsluiten om een einde te maken'' aan het conflict tussen de regering in Skopje en de Albanese extremisten. [Vervolg BEZOEK BUSH: pagina 5]

BEZOEK BUSH

VS en Spanje zijn verdeeld over Cuba

[Vervolg van pagina 1] De Amerikaanse president Bush zei dat zijn ontmoeting met de Spaanse premier Aznar ,,een van de meest productieve lunches'' was die hij als president heeft gehad. Als reden om in Spanje zijn Europese rondreis te beginnen noemde de president het feit dat het land ,,een van de betrouwbaarste bondgenoten'' van de VS is. Bush zei dat de bestaande militaire overenkomst tussen beide landen voor het gebruik van vliegtuigbases en de marinehaven van het zuidelijke Rota nog voor het einde van het jaar wordt vernieuwd en waarschijnlijk wordt uitgebreid.

Moeilijk punt in de betrekkingen tussen de VS en Spanje blijft de Amerikaanse wet Helms-Burton, die is gericht tegen investeerders op Cuba. De wet frusteert tot ergernis van Madrid ook de Spaanse handelsbetrekkingen. Bush zei dat de VS vasthouden aan hun boycot van het eiland zolang de democratische vrijgheden onder Fidel Castro worden geblokkeerd.

Evenals in Madrid gisteren zijn in Brussel vandaag rond het Bush-bezoek uiterst strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo moesten enkele duizenden employees die in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel werken, vanmorgen al voor acht uur op hun werk verschijnen. Anders kwamen ze niet meer binnen. De enkele kilometers lange Leopold III-weg langs het NAVO-gebouw was vanmorgen vanaf acht voor alle verkeer afgesloten. In Brussel zijn voor het bezoek van Bush 250 lokale en 1.500 federale politie-agenten op de been. Een demonstratie gisteravond bij de VS-ambassade in Brussel tegen Bush' beleid trok enkele honderden deelnemers en verliep zonder incidenten.