Burgers in Almelo verdacht

Het Almelose college van B en W wil een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van interim-burgemeester D. Burgers.

Burgers was van oktober 1997 tot maart 1998 waarnemer in Almelo. In die periode werd de Almelose huisdrukkerij voor een bedrag van 160.000 gulden verkocht aan de NRG-group uit Den Bosch. Bij dat bedrijf was Burgers volgens hardnekkige geruchten in het Almelose gemeentehuis adviseur. NRG-group ontkent dat Burgers, oud-burgemeester van Den Bosch, adviseur is of was. Burgers is momenteel waarnemend burgemeester van Middelburg. Daar wordt hij beticht van belangenverstrengeling tussen zijn burgemeesterschap en zijn betaalde adviseursfunctie bij ING Car Lease. Burgers, die onder de naam Hertogstad Consultancy een eigen adviesbureau heeft, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Het Almelose gemeentebestuur neemt de geruchten dermate serieus dat het drie onafhankelijke personen een onderzoek wil laten uitvoeren. De drie, Boud-gemeentesecretaris Poort van Hengelo, advocaat Kienhuis uit Almelo en directeur Te Riele van het bedrijf Urenco, moeten als de gemeenteraad vanavond akkoord gaat zo snel mogelijk verslag uitbrengen. D66 en GroenLinks maken bezwaar tegen het voorstel. Volgens hen hebben de drie onderzoekers via nevenfuncties teveel banden met de gemeente Almelo.

    • Martin Steenbeeke