Beursgang Kraft brengt 22 mld op

De belangstelling voor de beursgang van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Kraft is groot. De 31 dollar die per aandeel moet worden betaald, levert het moederconcern Philip Morris ruim 22 miljard gulden op.

Philip Morris brengt vanavond 16 procent van haar dochter Kraft naar de beurs, zo is gisteren meegedeeld na het slot van de aandelenhandel in New York. De beursgang is op die van telecombedrijf AT&T na de grootste in de Amerikaanse geschiedenis.

De geprikte introductiekoers is aan de bovenkant van de bandbreedte van 26 tot 31 dollar die eerder was vastgesteld. Analisten menen dat de hoger dan verwachte introductieprijs het sentiment voor aandelen een duw in de rug geeft. Het afgelopen jaar viel het aantal beursintroducties door de fors dalende aandelenkoersen met tientallen procenten terug. De koers van Kraft betekent een koers-winstverhouding van 18,8, in vergelijking met het gemiddelde van 18,3 voor de overige Amerikaanse branchegenoten.

Kraft produceert vooral kaas, koekjes en toetjes. Het is met een omzet van 67 miljard gulden en een winst van ruim 5 miljard gulden het grootste Amerikaanse voedingsmiddelenconcern. Het veelgeplaagde tabaks- en voedingsmiddelenbedrijf Philips Morris houdt naast een groot meerderheidsbelang van de gewone aandelen ook 97,7 procent van de B-aandelen, met een 10 keer zo zwaar stemrecht.

Aanvankelijk was er bij veel analisten scepsis over de beursgang van Kraft. Dat kwam door het slechte emissieklimaat, maar ook door de vrees voor de mogelijke gevolgen voor het bedrijf en zijn aandelenkoers als Kraft gedeeltelijk aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor de grote claims die het moederbedrijf boven het hoofd hangen. Vorige week nog legde de rechter Philip Morris een straf op van 7,5 miljard gulden.

Philip Morris wil met het geld van de beursgang de uitbreiding financieren van Kraft buiten de VS. Kraft is ten opzichte van zijn twee belangrijke concurrenten Unilever en Nestlé ondervertegenwoordigd in Zuid-Amerika en Azië.

Daarnaast heeft Kraft geld nodig voor de financiering van branchegenoot Nabisco, dat vorig jaar voor 48 miljard gulden werd overgenomen. Ten slotte lijkt de beursgang een voorbode te zijn van verdere afsplitsing van Philip Morris. De koers van Philip Morris ligt de laatste jaren onder druk door de talloze claims. Splitsing zou Kraft een hogere beurswaarde geven.