Zeventiende geval van BSE in Olst

Bij een vijfjarige koe op een bedrijf in het Overijsselse Olst is BSE geconstateerd. Het is het zeventiende geval in Nederland sinds 1997, en het negende dit jaar. De koe, Cato 11, vertoonde klinische verschijnselen van de ziekte. Het dier werd 1 juni gedood, en voor onderzoek naar ID-Lelystad gebracht. Daar werd gisteren definitief BSE vastgesteld. Alle 117 runderen die nog op het bedrijf zijn, worden afgevoerd. De hersenen worden onderzocht op BSE en de kadavers worden verbrand. Ook de koeien die op hetzelfde bedrijf zijn geboren in het jaar voor de geboorte van Cato 11 en in het jaar daarna, worden onderzocht, evenals haar nog levende nakomelingen. Verder komt een onderzoek naar het veevoer, vooral naar het voer in de eerste levensmaanden van het dier.