Verzekeraar wast handen in onschuld

Verzekeraar Delta Lloyd wil met de Belgische tennister Kim Clijsters snel tot een ,,oplossing'' komen nadat haar vader had gedreigd een klacht in te dienen tegen het gebruik van Kim's portret in een krantenadvertentie. Een woordvoerder van Delta Lloyd zei gisteren op de Vlaamse televisie dat Delta Lloyd niet de bedoeling had de eigen verzekeringsproducten door de 18-jarige Clijsters te laten ,,promoten'' of deze producten aan haar te ,,linken''. Het zou gaan om een ondersteuning van het tennis in België. Delta Lloyd is hoofdsponsor van het Vlaamse tennis.

In diverse Vlaamse kranten was zaterdag – de dag van de vrouwenfinale van Roland Garros – een paginagrote advertentie afgedrukt waarin het schilderij `De vrijheid leidt het volk' van de negentiende-eeuwse Franse schilder Delacroix was gebruikt. In plaats van de Franse heldin is het Kim Clijsters die, met bajonetgeweer in de linkerhand en de Belgische vlag in de rechterhand, temidden van gewapende strijdmakkers over lijken stappend naar voren stormt. Clijsters is afgebeeld met tennispet en de ontblote borsten van de door Delacroix geschilderde heldin. Boven het schilderij staat de tekst `Belgisch tennis verovert Parijs'. Op de afbeelding staat het devies van de Franse revolutie `Liberté, Egalité, Fraternité' waarbij het woord `Egalité' is doorgestreept en vervangen door `Deuce'.

Ook andere instellingen en bedrijven maakten zonder toestemming gebruik van Clijsters' portret, waaronder de Belgische provincie Limburg en autofabrikant Mitsubishi. Zij krijgen volgens managementbureau IMG, dat de belangen van Clijsters behartigt, een brief. Een woordvoerder van IMG liet in het VLaamse dagblad De Financieel Economische Tijd vanmorgen doorschemeren dat de bedrijven mogelijk geen eis tot schadevergoeding krijgen. Het gaat er volgens hem vooral om dat het niet opnieuw gebeurt. Clijsters heeft contracten met Sanex, Siemens en Nike. Alleen zij mogen haar portret gebruiken.

    • Hans Buddingh'