Vandalisme op Sonsbeek 9

Het kunstevenement Sonsbeek 9 in Arnhem heeft last van vandalisme op winkelcentrum Kronenburg, een van drie plekken waar kunstwerken zijn neergezet. De organisatie heeft inmiddels een werk van de kunstenares Antonietta Peeters weggehaald nadat het tot drie keer toe in brand was gestoken. Ook andere kunstwerken werden beschadigd. Van twee werken werden onderdelen gestolen (onder andere een lcd-scherm en een kamerjas) terwijl de projectie van Elske Neus met stukken klei werd bekogeld. Van een auto, onderdeel van een werk van Honoré d'O, werden de ruiten ingeslagen.

De beeldententoonstelling Sonsbeek 9: Locus Focus met 75 deelnemers ging op 2 juni open. Artistiek leider Jan Hoet koos met opzet voor winkelcentrum Kronenburg als een van de locaties omdat het geen voor de hand liggende plek voor kunst is.

,,We wisten dus dat er een risico aan verbonden was'', aldus een woordvoerster. ,,En eigenlijk is dat er altijd wel als je een buitententoonstelling houdt. Ook de kunstenaars weten dat. Er wordt door sommigen ook laconiek op gereageerd. Ze vinden dat hun werk er meer waarde door krijgt.''

De beschadigde werken zijn of worden hersteld. Verder zal Sonsbeek meer mensen inzetten om de werken te bewaken.