Unilever dreigt Blair om euro

De Britse premier Blair loopt het risico dat buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk zullen afnemen als hij zijn afwachtende houding over toetreding tot de euro niet laat varen.

Dat zegt Niall FitzGerald, voorzitter van Unilever, het Brits-Nederlandse voedsel- en zeepconglomeraat, vandaag in een vraaggesprek met de Financial Times. FitzGerald is tevens voorzitter van Britain in Europe, een pro-Europese lobbygroep. Hij waarschuwde voor ,,ernstige gevolgen'' als Blair de kwestie van de euro blijft ,,ontwijken'' en zei in dat geval ,,gedwongen te zijn zeer nauwkeurig te bezien of het Verenigd Koninkrijk de geschiktste plaats blijft voor productie ten behoeve van de helft van onze markt die Europa is''.

Hij vroeg zich tevens af of het Unilever-hoofdkwartier dan in Londen moet blijven. Volgens FitzGerald deelt een groot deel van het internationale bedrijfsleven zijn ideeën.

Na zijn grote verkiezingsoverwinning, vorige week, is er algemeen op gespeculeerd dat Blair na de zomer het startschot zou geven voor een referendumcampagne. Maar de premier houdt voorlopig vast aan zijn oude positie van wait and see. Hij is in principe vóór toetreding, maar wil wachten met een beslissing tot de economische en politieke omstandigheden gunstiger zijn. Een meerderheid van de Britten is tegen, de euro staat laag en het pond te hoog.