Ullrich voor levenslange schorsing

Wielrenners die betrapt worden op het gebruik van doping, moeten volgens Jan Ullrich voor het leven worden geschorst. Dat zegt de Duitse Tourwinnaar van 1997 in een vraaggesprek met de Duitse krant Bild.

Ullrich reageert daarmee op de dopingschandalen die een schaduw wierpen over de Ronde van Italië, de etappekoers die zondag eindigde met een overwinning voor de Italiaan Gilberto Simoni. Ook Ullrich reed de Giro, als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk (7-29 juli).

De drie weken durende rittenkoers van Pescara naar Milaan bereikte vorige week een dieptepunt toen nummer twee Dario Frigo door zijn ploeg Fassa Bortolo werd ontslagen nadat hij had bekend doping te hebben gebruikt. Bij een massale inval in de rennershotels op woensdag in Sanremo zou de politie twee ampullen met een bloedproduct hebben aangetroffen bij de Italiaanse.

,,Ik kan me erg opwinden over renners die verboden middelen gebruiken'', zei Ullrich, kopman van Team Deutsche Telekom. ,,Ze zouden niet meer terug mogen komen in het peloton, zoals dat nu na een straf van enkele maanden het geval is, maar voor de rest van hun leven moeten worden uitgesloten.''

De Italiaanse wielerploeg Liquigas heeft gisteren vijf renners geschorst: de Oekraiener Sergei Gontsjar en de Italianen Gianni Faresin, Denis Zanette, Marco Zanotti en Ellis Rastelli. De ploegleiding heeft daartoe besloten omdat tegen hen in Padua een justitieel onderzoek loopt. Onder de 39 personen die ervan worden verdacht dat zij de dopingwet hebben overtreden, is ook tweevoudig Girowinnaar Ivan Gotti. Tijdens de Ronde van Italië werden in de camper van zijn schoonouders verboden middelen aangetroffen. Ook zij staan onder verdenking. Volgens Gotti betrof het medicijnen tegen allergieën.

Eveneens als vervolg op de politie-actie van vorige week in Sanremo doet het parket van Florence onderzoek naar ten minste dertig personen. Op gebruik en toedienen van verboden producten staat in Italië een maximum gevangenisstraf van drie jaar.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) belegt vandaag in Rome een bijeenkomst met renners en de staf van verschillende ploegen. Daar wordt gesproken over de strijd tegen doping. Onder de uitgenodigden Giro-winnaar Simoni, sprinter Mario Cipollini en klimmer Marco Pantani, die eind vorige week voortijdig de Ronde van Italië verliet.

Gisteren werd bekend dat ook de contra-expertise bij de Deense wielrenner Bo Hamburger positief is uitgevallen. De coureur uit de ploeg CSC World Online werd 19 april, een dag na de Waalse Pijl in België, bij een onverwachte controle gepakt op het gebruik van het verboden EPO. De 30-jarige wielrenner werd direct ontslagen. De Deense wielerbond liet gisteren weten dat ook de tweede controle het EPO-gebruik heeft aangetoond. De Deen legt zich echter niet bij de uitslag neer. Hij gaat een klacht indienen tegen de internationale wielrenunie UCI. De renner zegt dat er een fout is gemaakt.