`Uitbreiding EU gaat zeker door'

De Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hebben vandaag in Freiburg beklemtoond dat de oostwaartse uitbreiding van de Europese Unie ,,een onomkeerbaar proces'' is. Ze onderstreepten hun gezamenlijke betrokkenheid bij de uitbreiding.

Vorige week ondervond de EU-uitbreiding tegenslag doordat de Ierse bevolking per referendum het Verdrag van Nice verwierp, dat de weg voor toetreding van twaalf landen uit Midden- en Oost-Europa, Cyprus en Malta tot de Europese Unie regelt. De Europese Unie zoekt nog naar een oplossing voor de Ierse kwestie.

Het Franse staatshoofd en de Duitse regeringsleider ontmoetten elkaar in de Zuid-Duitse stad voor overleg over de agenda van de Europese top later deze week in het Zweedse Gotenburg. Daar vormt de EU-uitbreiding een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.