UEFA-voorzitter in actie tegen collega bij FIFA

Lennart Johansson, voorzitter van de Europese voetbalfederatie (UEFA), heeft gedreigd begin volgende maand een motie van wantrouwen in te dienen tegen zijn collega bij de wereldvoetbalbond (FIFA), Sepp Blatter.

De Zweed Johansson, zelf vice-voorzitter van de FIFA, uitte zijn dreigementen in een brief die hij gisteren naar de UEFA stuurde. Hij is ,,uitermate bezorgd over de huidige situatie bij de FIFA, in relatie met een aantal commerciële en andere zaken op financieel, technologisch en organisatorisch gebied''. Johansson vindt dat hij onvoldoende geïnformeerd is over een groot aantal `strategische kwesties'. ,,En ik ben helaas niet de enige in het hoofdbestuur van de FIFA. Dit patroon mag niet langer bestaan.''

Johansson is morgen in Zürich de grote afwezige bij een buitengewone vergadering van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zweed ontbreekt wegens een bezoek aan zijn arts. Een verzoek van Johansson om de bijeenkomst, met het faillissement van marketingpartner International Sports Licensing/International Sports Media & Marketing (ISL/ISMM) als belangrijkste agendapunt, te verschuiven naar vrijdag, vond bij de FIFA geen gehoor.

In zijn brief stelt Johansson 25 gedetailleerde vragen. Indien bevredigende antwoorden uitblijven, dient de UEFA tijdens het FIFA-congres in Buenos Aires op 6 en 7 juli een motie van wantrouwen in tegen de Zwitser Blatter, die sinds drie jaar de FIFA leidt. Johansson verloor in 1998 de verkiezingen om het voorzitterschap van de FIFA.

Veel vragen van Johansson gaan over het faillissement van ISL/ISMM, dat de FIFA vele tientallen miljoenen guldens kostte. Hij wil weten welke rechten de FIFA werkelijk aan ISL/ISMM heeft verkocht, welke rechten ISL/ISMM nog heeft weten te verkopen en tegen welke prijs. En of er (veel) geld uit de reeds verkochte tv-rechten van het WK 2002 door ISL/ISMM en door de Kirch-groep, de andere FIFA-marketingpartner, nog niet bij de FIFA is terechtgekomen.

Ook over de persoonlijke relatie van Blatter met ISL/ISMM en diens aandeel in het opzetten van het eigen marketingbedrijf, FIFA Marketing AG, wil de UEFA-voorzitter opheldering. Johansson eist een volledig overzicht van alle personeelsleden van het FIFA-kantoor, hun functieomschrijving en hun salarissen. Ook van de FIFA-voorzitter en diens adviseurs.

Verder is Johansson benieuwd of Blatter juridische acties gaat ondernemen tegen berichten waarin de FIFA-voorzitter ervan wordt beschuldigd een geheime bankrekening in Liechtenstein te hebben waarop geld van ISL/ISMM zou zijn gestort. Johansson wil ook weten in hoeverre de FIFA aansprakelijk is of kan worden gesteld voor het bankroet van ISL/ISMM.

De FIFA spande eind mei een rechtszaak aan tegen ISL/ISMM. De wereldvoetbalbond beschuldigt het bedrijf ervan vele miljoenen dollars, ontvangen voor de tv-rechten van het WK, te hebben verduisterd.