Twist om partijnaam Leefbaar Zutphen

Twee politieke partijen strijden om de naam Leefbaar Zutphen. Zowel Zutphens Perspectief als Stadspartij Zutphen 2000 willen de raadsverkiezingen van volgend jaar ingaan als Leefbaar Zutphen.

De Stadspartij mag zich sinds 6 maart van dit jaar volgens het Centraal Stembureau Stadspartij/Leefbaar Zutphen noemen. Zutphens Perspectief staat er sinds 10 mei als Leefbaar Zutphen geregistreerd. Beide partijen hebben beroep ingesteld tegen elkaars registratie bij de Raad van State, die zich gisteren over de kwestie boog. De uitspraak is over twee weken.

De Stadspartij besloot tot de naamswijziging omdat de naam Stadspartij Zutphen 2000 na de millenniumwisseling achterhaald was en de leefbaarheid van Zutphen een belangrijk thema voor de partij is. Dat andere `leefbare' partijen het goed doen bij de verkiezingen heeft volgens raadslid Scipio Hamming meegespeeld, maar is niet doorslaggevend geweest.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was de aanvoerder van Leefbaar Zutphen, Hendrik de Bruin, ooit een `wapenbroeder' van Hamming. Beiden waren betrokken bij de oprichting van Stadspartij Zutphen 2000 in 1989. Al in 1990, toen de partij haar eerste raadslid, Hamming, in de gemeenteraad kreeg, trok De Bruin zich terug vanwege interne conflicten. Volgens de gemeentewoordvoerder heeft het aanvechten van elkaars naam een persoonlijke grondslag.

Hamming gelooft niet dat De Bruin uit wrok zijn partij een naam heeft gegeven die sterk lijkt op de nieuwe naam van de Stadspartij. Hamming zegt in ieder geval geen rancune te hebben. De procedure tegen Leefbaar Zutphen van De Bruin is een puur zakelijk besluit, aldus het raadslid van de Stadspartij, want bij vergaderingen blijkt verwarring: Stadspartij/Leefbaar Zutphen wordt immers gemakkelijk afgekort tot Leefbaar Zutphen.

De Bruin van Leefbaar Zutphen was niet bereikbaar voor commentaar.