Tarkan: androgyn of homo?

Is het popidool Tarkan van de heren? Deze vraag stelt Turkije zich na publicatie van twee – in Turkse ogen – compromitterende foto's van de superster. Op een foto staat Tarkan terwijl hij naakt, op zijn rug gezien, praat met een eveneens geheel ontklede man. Op de andere foto omhelst Tarkan in een minuscule zwemcreatie een andere man.

Volgens Tarkan zelf zijn de foto's gestolen bij een verhuizing, en heeft de Amerikaan van Turkse origine die ze in bezit kreeg, geprobeerd hem ermee te chanteren. De Amerikaan, de 32-jarige Süleyman Sahin, is inmiddels op instigatie van het popidool in Izmir gearresteerd. Sahin heeft laten weten weten dat hij ,,andere foto's achter de hand heeft'' die ,,nog meer tonen''.

Tarkan heeft zich vanaf het begin van zijn carrière geprofileerd als een androgyne man die geniet van seks. Mede daarom werd er in Turkije al snel gefluisterd dat hij homo was. Toen hij enige jaren geleden naar het buitenland vertrok, opperden veel Turken dat hij dat mede deed vanwege het seksueel liberalere klimaat daar. Tarkan zelf heeft altijd ontkend dat hij homo is. ,,Als ik het was, zou ik het zeggen'', verklaarde hij enkele malen. ,,Maar ik ben het gewoon niet.''

Het is niet de eerste keer dat de carrière van Tarkan in Turkije een deuk oploopt. Eerder al keerde een groot aantal Turken zich van hem af toen hij weigerde om zijn militaire dienst te doen. Pas toen Tarkan, op grond van een nieuwe wet, een groot bedrag op de rekening van de Turkse overheid stortte en voor de vorm een aantal weken onder de wapenen ging, sloot Turkije de superster weer in zijn armen. Tarkan vierde zijn afzwaaien overigens met een groot feest voor vrienden in een Istanbulse hamam.

Nog onduidelijk is hoe, als de stof van het schandaal is neergeslagen, Turkije zijn idool zal behandelen. Homoseksualiteit is controversieel in het land, maar tegelijkertijd wordt er graag en veel over gepraat en ligt de marge van tolerantie voor mediapersoonlijkheden hoger dan voor `gewone' Turken.