Stroomverbruik groeit explosief

In elke kamer staan een televisie en een computer, terwijl de mobiele telefoon steeds moet worden opgeladen. Het elektriciteitsverbruik in Nederland steeg de afgelopen tien jaar met 33 procent tot een record van 100 miljard kilowattuur in 2000, aldus een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verbruik van huishoudens steeg met 32 procent tot 21,8 miljard kilowatt. Gemiddeld gebruikt een huishouden zo'n 3,500 kilowattuur per jaar. Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en koelkasten worden dan wel steeds zuiniger, de toename van het aantal apparaten doet deze zuinigheid weer teniet.

De grootste stijging komt echter uit de niet-industriële bedrijfstakken zoals dientverlenende sectoren. Internetbedrijven bijvoorbeeld die kantoren volstouwen met servers verbruiken veel stroom. Het verbruik in deze sector steeg met 49 procent in de periode van 1990 tot 2000 en was de grootste stijger in het afgelopen jaar toen er een toename was van 2,2 miljard kilowattuur tot een totaal van 36,5 miljard.

,,Ik verwacht niet dat de toename van apparaten zal stoppen'', zegt R. Luijendijk van het CBS. ,,Maar veel zal afhangen van de economische ontwikkelingen''.

De elektriciteit opgewekt door middel van zonne-energie, wind- en waterkracht bleef laag met een aandeel van slechts 0,8 procent in 2000 van 0,2 procent in 1990.