Sentimenteel verliefd in Yorkshire

Het ene moment trekt de jonge herenboer een met slijm bedekt schaapje tevoorschijn, het volgende moment geeft hij een poëziebundel van Wordsworth cadeau aan een mysterieuze jonge vrouw. In de eerste aflevering van de miniserie The Tenant of Wildfell Hall (1996) wordt Gilbert Markham verliefd op Helen Graham, die met haar zoontje in het pand Wildfell Hall komt wonen. De alleenstaande moeder die flink van zich afbijt en zich in leven houdt met het schilderen van landschapjes, maakt nogal wat praatjes los in het dorp in het afgelegen Yorkshire. Het is omstreeks het midden van de negentiende eeuw.

In 1848 werd het sentimentele en moralistische boek The Tenant of Wildfell Hall van Anne Brontë voor het eerst gepubliceerd, een jaar na haar debuut Agnes Grey. Beide boeken verschenen onder het pseudoniem Acton Bell. Vanaf de publicatie van hun gezamenlijke gedichten in 1846 schreven de drie zusters Brontë onder mannelijke namen, om aan het vooroordeel van de toenmalige critici tegen vrouwelijke schrijfsters te ontkomen. De rijke dronkaard Arthur Huntingdon, de man die Helen in The Tenant ontvlucht door naar Wildfell Hall te verhuizen, zou gemodelleerd zijn naar Patrick Branwell Brontë, de enige broer van de zusters Brontë.

Anne Brontë beschrijft Wildfell Hall als ,,een ouderwets landhuis uit de Elizabethaanse tijd, opgetrokken in donkergrijze natuursteen, eerbiedwaardig en pittoresk om te zien, maar ongetwijfeld nogal koud en somber om te bewonen''. Net als in Wuthering Heights (1847) van de briljantere Emily Brontë, spelen het huis en het omringende heidelandschap een belangrijke, sfeerbepalende rol. In de serie, een BBC-productie, is dat allemaal voortreffelijk weergegeven, met veel mist, schaduw, rotsen, koude windvlagen, bleke gezichten en fraaie kostuums.

De liefde tussen de twee hoofdpersonen wordt belemmerd door het verleden van de vrouw, dat in de eerste aflevering in flashbacks wordt aangeduid, en de bemoeizucht van de dorpsbewoners. En mocht Gilbert hoop hebben op verbetering, dan wordt die door Helen wel de kop in gedrukt: ,,Jij denkt dat liefde geluk brengt? Dat is niet zo.''

The Tenant of Wildfell Hall (deel 1/3), KRO, Ned.1 23.12-0.08u.

    • Martijn Meijer