Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush aan de Europa. Hij bezoekt deze week Spanje, België, Zweden, Polen en Slovenië waar hij een ontmoeting zal hebben met de Russische president Poetin. Ned.2, 18.18-19.05u.

Netwerk. Portret van de Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Mehrangiz Kar die door het Iraanse regime veroordeeld is tot vier jaar gevangenisstraf. Op dit moment is ze op borg vrij in afwachting van haar hoger beroep. Verder aandacht voor jeugdcriminaliteit. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Aandacht voor het beleid van gemeente en overheid over hoe wij om moeten gaan met zogeheten foute graven van SS'ers en NSB'ers. Verder de reis van Bush door Europa en zijn opstelling ten opzichte van het Kyoto-protocol. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van stylist Maik de Boer, sieradenverkoper Saâd Karrakchou en Joke Lankester, hogepriesteres van de heksenorde in Utrecht. Ned.3, 19.30-20.00u.

Noorderlicht. Over de gevolgen van de ontcijfering van de menselijke genen op de geneeskunde. Voorspellen van ziektes zal in de toekomst makkelijker worden, maar willen patiënten wel weten of ze een enge ziekte hebben? Ned.3, 20.30-21.00u.

Buried alive - Mud slides. De angst om levend begraven te worden houdt mensen al eeuwenlang in de ban. In deze uitzending verschillende bewijzen en getuigenissen van voortijdige begravenissen. Discovery, 21.00-22.00u.

Het andere gezicht. Advocaat en voormalig directeur van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) Hilbrand Nawijn verdedigt nu Oost-Europese prostituees, criminelen en witte illegalen. Als IND-directeur liet hij hen vroeger het land uitzetten. Afl.: Hongerigen, naakten en gevangenen. Ned.1, 21.57-22.25u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. Muziekliefhebber Boudewijn Büch bezoekt o.a. de Amerikaanse gevangenissen San Quentin en Folsom Prison. San Quentin was een inspiratiebron voor Johnny Cash. Ned.3, 21.00-21.30u.

Tussen dier & souvernir. Op Tussen kunst & kitsch geënt programma waarin experts bijzondere en illegale souvenirs uit exotische vakantielanden onder de loep nemen. Ned.1, 21.02-21.57u.

Coupling. Nieuwe Britse comedyserie over de eeuwige strijd tussen de seksen presenteert zich als kruising tussen Friends en Men behaving badly. Zie TV-vooraf. Net5, 21.20-22.00u.

God, the devil and Bob. Amerikaanse animatieserie portretteert Bob, die enerzijds wijze levenslessen krijgt ingefluisterd door een hippie-achtige God en anderzijds de verleidingen van de hippe duivel moet weerstaan. BBC2, 22.50-23.30u.

DRAMA & KUNST

Roses are for the riches. Eerste deel van een Amerikaanse miniserie waarin het leven van een van moord verdachte vrouw in flashbacks wordt ontleed. RTL4, 21.00-22.45u.

Pitch. Frank Scheffer geeft een beeld van de Amerikaanse moderne muziek aan de hand van het ensemble The Bang on a Can All-Stars en gesprekken met Brian Eno en Frank Zappa. Ned.3, 23.10-0.10u.

The tenant of Wildfell Hall. Eerste deel van driedelige serie naar een verhaal van Anne Brontë. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.12-0.08u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprek met Franse modeontwerper Daniël Hechter, die zich twee jaar geleden uit de Parijse modewereld terugtrok om romancier te worden. Verder cabaretier Henk Elsink, die zijn oneman-shows opgaf om een carrière te beginnen als thrillerschrijver. Ned.2, 21.53-22.55u.

FILMS

Short Circuit (John Badham, 1986, VS). Vrijblijvende sciencefictionkomedie. Geavanceerde robot ontwikkelt na kortsluiting een geweten, wordt totaalweigeraar, ontsnapt uit de fabriek, zoekt en vindt vrienden onder de echte mensen. RTL5, 20.00-21.50u., met reclame.

.Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984, VS). Aantrekkelijke avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jones-films. Schrijfster Kathleen Turner ziet haar romans werkelijkheid worden als zij met avonturier Michael Douglas in Columbia haar ontvoerde zuster gaat bevrijden. Werd in 1985 gevolgd door The Jewel of the Nile. Ook met Danny DeVito. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Star Strek II: The Wrath of Kahn (Nicholas Meyer, 1982, VS). Tweede bioscoopfilm over avonturen van ruimteschip Enterprise. Yorin, 21.05-23.10u., onderbroken door reclame.

Se7en (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formulefilm waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij. BBC1, 22.00-0.30u., met reclame.

La femme infidèle (Claude Chabrol, 1968, Frankrijk/Italië). Hoogtepunt in Chabrols kritische speurtocht naar zeden der bourgeoisie. Michel Bouquet vermoordt minnaar van echtgenote Stéphane Audran, waarna de overlevenden hun huwelijk proberen te redden. ZDF, 0.30-2.05u., nagesynchroniseerd.

Paradies (Doris Dörrie, 1986, West-Duitsland). Tragikomedie van de regisseuse van Männer over ontregelende driehoeksverhouding van man, vrouw en oude schoolvriendin. ARD, 0.50-2.35u.

Funny about Love (Leonard Nimoy, 1990, VS). Eventueel als seksistisch te verwerpen, zwartkomisch vehikel voor Gene Wilder. Hij en Christine Lahti kunnen geen kinderen krijgen. Dan richt hij zich op Mary Stuart Masterson. Morgen, SBS6, 13.20-15.05u., onderbroken door reclame.