Rebellengroep: gijzelaar onthoofd

De Filippijnse moslimrebellen van Abu Sayyaf claimen dat ze vandaag een van hun gijzelaars, de 40-jarige Amerikaan Guillermo Sobero, hebben onthoofd. President Gloria Arroyo heeft de rebellen krachtig veroordeeld, maar kon het bericht van de moord niet bevestigen.

Regeringstroepen kammen nu het oostelijk deel van het eiland Basilan uit, op zoek naar Sobero. Het zou overigens de eerste keer zijn dat de rebellen een buitenlander om het leven hebben gebracht. Rebellenleider Abu Sabaya noemde het een geschenk voor Onafhankelijkheidsdag. Vandaag is het 103 jaar geleden dat de Filippijnen bevrijd werden van de Spaanse overheersing. De rebellenleider daagde de regering verder uit door te zeggen dat als haar militairen niet snel zijn, ze ook de andere gijzelaars dood aan zullen treffen. Abu Sayyaf zegt te strijden voor een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filippijnen. In de ogen van de regering zijn de rebellen een stel schurken, die enkel uit zijn op losgeld.

Tot nu toe weigert president Arroyo in te gaan op de eisen van de moslimrebellen. ,,Het bericht van de onthoofding heeft ons alleen maar gesterkt in ons voornemen deze koelbloedige bandieten een kopje kleiner te maken'', verklaarde de president. Bij een gijzelingsactie vorig jaar werden aan Abu Sayyaf miljoenen dollars betaald om de gijzelaars vrij te krijgen.

Bij gevechten tussen Abu Sayyaf en de regeringstroepen zijn vandaag twee rebellen gedood. Vijf militairen raakten gewond.

Gisteren dreigden de rebellen al een van de drie Amerikanen die ze in gijzeling hebben te vermoorden. Op het laatste moment werd de executie afgeblazen, toen de Filippijnse regering inging op de eis van de rebellen een Maleisische bemiddelaar te sturen. Sabaya zei de executie nu alsnog te hebben voltrokken, omdat hij de Filippijnse regering ,,onoprecht'' vindt.

Gisteren namen de rebellen bij een aanval op een kokosnootplantage nog eens 15 Filippino's gevangen. Naast de drie Amerikanen houdt Abu Sayyaf nog minstens 25 Filippino's in gijzeling op het eiland Basilan, in het zuiden van de Filippijnen. De Amerikaanse ambassade in Manila veroordeelde de vermeende onthoofding als een ,,laffe daad'' en drong aan op onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars.